RAWBITE_näring_Martha

Något för något: En näringsrik kost för topprestanda

Oavsett om det gäller sport eller vardagsliv - om du vill ge ditt bästa behöver du en kost som ger dig tillräckligt med energi och ger dig alla nödvändiga näringsämnen. Varför detta är viktigt för bland annat din matsmältning kan du läsa här; intervju med friidrottaren Martha Rasmussen.

Oavsett om en glutenfri, vegansk eller sockerfri kost fungerar bäst för dig, då bör en varierad och balanserad kost med massor av näringsämnen inte gå fel. Martha Rasmussen, friidrottsidrottare och RAWBITE-ambassadör, vet hur viktigt detta är: "Som idrottare är en hälsosam livsstil viktig - från kost till mental hälsa. Att vara den bästa versionen av mig själv, Jag föredrar att äta obearbetad mat. Även om det är ett måste för oss alla är det särskilt viktigt för mig eftersom jag lider av ulcerös kolit, en tarmsjukdom."

 

Ögonen öppna när du väljer maten

Vårt matsmältningssystem har många viktiga jobb att utföra. En hälsosam kost av fiberrik mat kan hjälpa till att se till att allt går smidigt och stödjar tarmarna. Oförädlade livsmedel utan konstgjorda ämnen börjar också här och ger många viktiga näringsämnen för din kropp. Med sin tarmsjukdom behöver Martha ha koll på vad hon äter: ”Tarmsjukdom gör att min tarmflora och mage reagerar dåligt på E-nummer, dåliga bakterier och raffinerad mat. Därför är det bra att ha en ekologisk, vegansk och laktosfri bar, som RAWBITE.”

De fiberrika RAWBITE-barerna utan tillsatser är det perfekta mellanmålet. "Eftersom RAWBITE-barerna är gjorda av naturliga ingredienser, är veganska, ekologiska och även glutenfria, föredrar jag att äta dem i min dagliga rutin", säger Martha. Speciellt när hon går direkt från skolan till träningen är en RAWBITE väldigt praktisk.

Näring för din kropp i en balanserad kost

När du äter en balanserad kost bör du ha koll på näringsvärden. Dessa är viktiga komponenter i livsmedel som ger energi och förser våra kroppar med allt de behöver. De inkluderar proteiner, kolhydrater, fetter, vitaminer och mineraler. Med din kost bör du se till att du får i dig tillräckligt av allt: Proteiner för muskeluppbyggnad och reparation; fiber för att stödja matsmältningsprocessen; kolhydrater, som den huvudsakliga energikällan; och vitaminer och mineraler för att stärka immunförsvaret.

Fyll din kropp med protein och kolhydrater

Martha försöker äta 2 gram protein per kilo kroppsvikt varje dag: "Efter styrketräning behöver jag bygga upp muskelmassa och efter de hårda träningspassen behöver jag hjälp att bygga upp kroppen när den bryts ner. RAWBITE-proteinbaren hjälper till med återuppbyggnaden."

Rätt val av mat är också viktigt för energinivåerna under en aktiv dag. Det spelar en viktig roll i förhållande till ens prestation och hjälper till att tillföra bränsle till kroppen. ”Om jag har helt kontroll över min energi under träningen så äter jag alltid en bar direkt efter löpträningen, då det är bra att få i mig energi och kolhydrater direkt efter ett träningspass. På så sätt är du säker på att behålla muskelmassa och energi resten av dagen”, säger idrottaren.

RAWBITE bars håller Martha sällskap under både träning och fritid. Jag njuter också av en RAWBITE när jag känner för något sött bara som ett hälsosamt mellanmål.”

För mer inspiration om fiberrik matläckra receptidéer för en balanserad kost  eller sockerfri mat, kolla gärna in våra andra blogginlägg.


Och glöm inte: en medveten diet ska också vara rolig och intuitiv. Precis som vårt motto indikerar:

Pure Taste. Pure Joy..