RAWBITE Socker

Socker – dags för något sött...

De flesta livsmedel vi äter innehåller socker eller andra sötningsmedel i en eller annan form, men vad är socker? Vad betyder "utan tillsatt socker" och hur kan man skilja mellan de olika varianterna?

Vad är socker och hur produceras det?

Vi kommer att hoppa över alla komplexa biologiska och kemiska fakta. Det räcker med att säga att socker är den allmänna termen för alla mono- och disackarider. Du kanske har hört ordet sackaros förut: det är en disackarid som består av en fruktosmolekyl (även känd som fruktos) och en glukosmolekyl (även känd som dextros) som bildar en enkel kolhydrat (1).

Konventionellt bordssocker erhålls från sockerrör eller sockerbetor, som båda innehåller en hög koncentration av sackaros (1). Men många andra livsmedel som nötter eller frukt innehåller också socker (2).

Vilka typer av socker finns det?

Socker framställs genom att extrahera vätska från sockerbetor eller sockerrör. De olika raffineringsprocesserna, kristallisationsformerna, torkmetoderna och melasshalten ger olika typer av socker. Melass är en biprodukt från tillverkningsprocessen och påminner med sin tjocka, bruna massa om sockerbetssirap (3).

Mängden melass avgör sockrets färg och är också det som ger små förändringar i smaken. Har du någonsin märkt att farinsocker har en lätt karamellsmak? (3) Det är melass.

Det mest kända och använda sockret i mat och dryck är förmodligen raffinerat socker, som framställs genom att bearbeta sockerbetor i en fabrik. Växterna kokas ner till en juice, som virvlas runt och indunstas tills de söta kristallerna bildas (4). Sockerrör, å andra sidan, bearbetas i två anläggningar, en rörsockerfabrik och ett sockerraffinaderi (4). Beroende på raffineringsgraden blir resultatet antingen helt rörsocker (oraffinerat socker), rårörsocker (raffinerat en gång) eller rörsocker (raffinerat tills ingen melass finns kvar) (5).

Farinsocker är med andra ord vanligt socker, men med en del kvarvarande melass. Som ett resultat innehåller den något mer kalcium och magnesium (6,7) och har en lätt karamelliserad smak (3).

Du har säkert hört talas om andra typer av socker som agavesirap, kokossocker eller lönnsirap. Som namnen indikerar utvinns dessa sockerarter från agavekaktus, kokosnötsblommor eller lönnträd. (8) Dessa sockerarter används ofta av livsmedelsindustrin för att undvika en hög halt av raffinerat socker.

Förresten, konstgjorda sötningsmedel förekommer i ingredienslistan som E-nummer. Konstgjorda sötningsmedel som är godkända för användning i EU inkluderar aspartam (E 951), sackarin (E 954) eller xylitol (E 967) (9). Nästa gång du öppnar ditt skåp eller går och handlar mat, ta en titt på ingredienslistan och se vilka du kan hitta.

Hypen kring kokossocker

Kokossocker framställs i en tvåstegsprocess. Först extraheras juicen från knoppen på kokospalmen, denna värms sedan upp tills vätskan avdunstar och lämnar brunaktiga granulat (10).

Detta alternativ till raffinerat socker innehåller mer mineraler, antioxidanter och fibrer, men tänk på att kokossocker innehåller mycket kalorier och inte så många näringsämnen som det ibland framställs som, det bör med andra ord konsumeras med måtta (10).

En hård granskning av agavesirap

Ett annat populärt alternativ till raffinerat socker är agavesirap. Som namnet antyder utvinns denna sirap från agavekaktusen. Saften från kaktusen värms upp och/eller behandlas med enzymer för att producera fruktos. Detta innebär att till skillnad från industriellt vitt socker innehåller agavesirap nästan inget glukos. Även om detta kan låta som en bra sak, kan det orsaka hälsoproblem. Det mycket höga innehållet av fruktos kan skada levern, som är det enda organ som kan bearbeta fruktos. När levern har för mycket fruktos att bearbeta, börjar den förvandlas till fett, vilket kan vara skadligt för din lever och din allmänna hälsa (11).

På grund av den låga koncentrationen och interaktionen med kostfiber har kroppen inga problem med att bearbeta fruktos från frukt (11).

Effekterna av för mycket socker på din hälsa

Du har säkert hört att du inte ska äta för mycket socker. Men varför det?

Jo, först och främst består socker nästan helt av kolhydrater och innehåller nästan inga mikronäringsämnen (10). Vissa livsmedel och drycker innehåller en stor mängd socker som du kanske inte är medveten om. Socker har många kalorier vilket gör att om du äter för mycket av det kan du gå upp i vikt och det kan till och med leda till fetma. Socker gör också att dina blodsocker- och insulinnivåer stiger snabbt, vilket ökar risken för att utveckla diabetes (11). För mycket socker är dåligt för dina tänder och kan orsaka hål i tänderna (11).

Men som sagt, du bör skilja på tillsatt raffinerat socker och naturligt förekommande socker. Det senare förekommer i mat och är främst fruktos, vilket orsakar en annan fysiologisk reaktion.

Lågt socker, sockerfritt, inget tillsatt socker - vad är skillnaden?

Tillverkare är enligt lag skyldiga att uppge detaljer om sockerhalten i ingredienslistan. Till exempel anger EU-kommissionen att en produkt endast kan beskrivas med "låg sockerhalt" om den innehåller mindre än 5 g socker per portion. 100 g (2,5 g per 100 ml för vätskor). "Sockerfri" betyder att en produkt inte innehåller mer än 0,5 g socker per portion. 100 g eller 100 ml.

Om du ser "inget tillsatt socker" på en produkt betyder det att inga mono- eller disackarider eller andra sötningsmedel har tillsatts. Orden "innehåller naturligt förekommande sockerarter" anger att det finns socker i produkten, men att det är naturligt socker, t.ex. fruktos (12).

Visste du att vi kan märka våra läckra RAWBITE-bars med: "Inget tillsatt socker" och "innehåller naturligt förekommande socker"? Våra bars sötas bara av de torkade frukterna de innehåller - som läckra dadlar.

Hur kan jag minska mängden socker jag konsumerar?

Om du vill minska ditt sockerintag har vi några goda råd till dig:

Undvik sötade drycker. Fruktjuicer har ofta tillsatt socker, så det är alltid bäst att gå direkt till frukten. Du kan göra ditt eget iste genom att brygga ditt favoritte och låta det svalna.

Gör din egen salladsdressing med olja och vinäger istället för att köpa färdiga dressingar som oftast innehåller socker.

Till frukost kan du istället för fabrikstillverkad müsli äta havreflingor och nötter – eller göra din egen müsli.

Få med dina vänner på tåget. Det är alltid roligare att göra saker tillsammans!

Läs ingredienslistan: det är inte bara de självklara produkterna som choklad, kakor och kex som innehåller socker. Många, många produkter innehåller dolt socker.

Tillfredsställ ditt sug med naturligt socker - som med våra välsmakande RAWBITE-barer.

Pure Taste. Pure Joy.

 

(1) https://www.britannica.com/science/sugar-chemical-compound/Molasses-processing#ref50474

(2) https://www.sugar.org/sugar/sugars/

(3) https://www.sugar.org/sugar/types/

(4) https://www.sugar.org/sugar/refining-processing/

(5) https://www.whatsugar.com/post/unrefined-vs-raw-vs-refined-cane-sugar

(6) https://frida.fooddata.dk/food/77?lang=en

(7) https://frida.fooddata.dk/food/876?lang=en

(8) https://www.sugar.org/wp-content/uploads/Sweeteners-in-Food_2.pdf

(9) https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:02011R1129-20131121&from=EN

(10) https://www.healthline.com/nutrition/natural-sugar-substitutes

(11) https://www.healthline.com/nutrition/too-much-sugar#TOC_TITLE_HDR_7

(12) https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/nutrition_claims_en