RAWBITE jul

Skandinavisk jul

Julen är en tid att ha roligt – och i Skandinavien vet vi verkligen hur man har det bra! Som danskt varumärke är RAWBITE stolta över att kunna dela med sig av några av våra favorit traditioner här i juletid, så att vi verkligen kan sprida mys i de små hemmen.

"Made in Denmark" beskriver inte bara våra läckra barer, utan också en lång rad mysiga jultraditioner. I det här blogginlägget delar vi med oss av fyra av dessa traditioner som vi som danskar tar för givet, men som faktiskt är ganska unika i världen. God Jul allesammans!


Kalender Lampor – den trevligaste nedräkningen

Liksom julkalendern är kalenderljuset ett av de viktigaste sätten att räkna ner dagarna fram till julafton. De små siffrorna på sidan visar hur länge vi fortfarande måste vänta.

Traditionen med kalenderljuset är en relativt ny jultradition som går tillbaka till 1942. De första kalender ljusen var hemgjorda, när man själv skrev siffrorna på ljuset. Idag kan du förstås köpa ljuset i alla möjliga färger och med vackra mönster. Det är också bara fantasin som sätter gränser för själva dekorationen som kalenderljuset ska placeras i. Om du gör det klassiska med lera, gran och kottar eller om du föredrar en modernare variant är helt upp till dig. Så länge du kommer ihåg att tända ljuset så blir det nog jul!


Risalamande – den danska pärondessert med det frankofila namnet

Ingen julafton eller jullunch utan risalamander till efterrätt. Den traditionella desserten med risgrynsgröt, vispgrädde, vanilj och hackad mandel uppfanns redan runt 1900, då julpuddingen ersattes med denna lite mer sofistikerade risdessert. Även om det har ett fint franskt klingande namn har det absolut ingenting med Frankrike att göra. Den uppfanns i Danmark.

Man tror dock att vår älskade tradition av mandelgåvan kommer från Frankrike, där en böna gömdes i en trettondags tårta och sedan fick titeln "kung". Nu har bönan ersatts med en hel mandel (därav namnet mandelpresent) och vinsten är en marsipangris, ett spel eller kanske en mer hållbar variant som en donation eller ett paket RAWBITE-bars. Vårt tips för att undvika överätande och matsvinn är att göra portioner. Låt sedan en gömma mandeln i en av portionerna och en tredje fördela tallrikarna. På det sättet får alla lika mycket och är jämställda i "tävlingen". 


Paketspel - julspelet som tar fram det värsta i dig

Och samtidigt som vi är inne på paket, vill vi också nämna vår tradition med paketspel, som för många är ett inslag på julbordet. Vissa älskar det lilla julspelet, medan andra förknippar det med högt adrenalin och långa diskussioner om reglerna, som vanligtvis varierar från hem till hem. Delar du först ut gåvorna fritt, eller stjäl du från de första 6? Vissa ger också till höger eller vänster om du slår en 1 eller byter ut hela fångsten mot en 3:a. Och är det äggklockan som bestämmer tiden för spelet? Det bestämmer du själv...

Hållbarhet kan lätt vara ett tema för förpackningen och innehållet i paketspelet. Använd gammalt omslagspapper, tidningspapper eller en kökshandduk att slå in i. Innehållet finns i ditt eget förvaringsskåp, secondhandbutiker eller alternativt vara ätbara snacks (kanske en RAWBITE?) som kan delas efteråt. Självklart är det alltid en bra idé att packa mindre saker i en större kartong du har, så att det ser ut som något stort. 

Den flätade julstjärnan – den ultimata klipp-och-klistra aktiviteten

Varmt te, ljus och några timmar där du fördjupar dig med sax och papper och skapar vackra julstjärnor. Den klassiska flätade stjärnan med stjärnremsor är en älskad tradition som alla kan lära sig. De är vackra i fönstret och på granen.


Njut av en god jul från ditt RAWBITE-team!

Pure Taste. Pure Joy.