RAWBITE Vanilla Berries

Vanilj – en RAWBITE-favorit som är allt annat än "vanilj"

Vanilj är känd och älskad över hela världen för sin underbara smak. Läs vidare för att ta reda på vart den växer, vad skillnaden mellan vaniljpasta och extrakt är, vad som gör Bourbon-vanilj så speciell och varför våra RAWBITE Vaniljbär inte skulle vara sig lika utan dess aromatiska sötma.

Skandinavisk jul Läsning Vanilj – en RAWBITE-favorit som är allt annat än "vanilj" 3 minuter Nästa Lugn och utmaningar i naturen - jogging som hobby

Används i kakor, desserter, drycker och även i parfymer, är vanilj en populär ingrediens runt om i världen. Det används på engelska som en term för medelmåttighet, men den milda sötman och komplexa doften av äkta vanilj är faktiskt oemotståndlig och långt över genomsnittet. RAWBITE ger en stor tumme upp till denna doftande balja: Vår RAWBITE Vanilla Berries bar kombinerar bärens syrlighet med aromatisk söt vanilj. Det är helt enkelt en match made in heaven.

Ursprung och utseende – fakta om vanilj

Vanilj är en medlem av den botaniska gruppen tropiska klättrande orkidéer och den kommer från Mexiko och Centralamerika. Smaken blev populär och spred sig först till Spanien och senare till resten av Europa. Blommorna är vanligtvis ljusgröna eller krämvita till färgen, och växtens frukt är den välkända vaniljstången (1), som också kallas "vaniljkapsel". Dessa baljor, som inte har någon arom, skördas när de fortfarande är gröna och omogna och torkas sedan i solen tills de blir bruna.

Inuti baljorna finns små frön, som är det som brukar kallas vaniljpasta. Pastan och den oljiga vätskan inuti baljan extraheras genom att skära baljorna på längden och skrapa ut fröna.

Visste du att baljan också är fylld med vaniljsmak? Du kan koka den i vätska (t.ex. växtmjölk eller juice) för att frigöra aromen. Vårt tips: Lägg till en vaniljstång i bären när du gör fruktgröt eller sylt. På så sätt använder du hela baljan och slipper matsvinn (LÄNK). Flytande vaniljextrakt görs på liknande sätt: vaniljstången blötläggs i alkohol och frigör sin arom (1).

Vaniljextrakt, vaniljdoft, Bourbonvanilj - vad är skillnaden?

Du kanske har sett vanilj listad i olika former på ingredienslistor, och det är värt att titta på eftersom inte all vanilj är densamma.

De olika namnen indikerar sammansättningen och om den är kemiskt syntetiserad eller naturlig vanilj (2). Beskrivningar som "malda vaniljbönor", "naturlig vaniljsmak" eller "vaniljextrakt" indikerar att äkta vanilj har använts. Om du ser "vaniljsmak" eller "aroma" skrivet på den är detta ett säkert tecken på att syntetisk vanilj har använts. Ordet "vanilj" i sig betyder inte nödvändigtvis att äkta vanilj har använts.

Bourbonvanilj är ett skyddat namn och får endast användas om plantorna odlas på Madagaskar, Réunion, Mauritius eller Komorerna och Seychellerna (2). Om vaniljsocker används, så är det, ja, tillsatt socker till den rena vaniljmassan.

Det finns en anledning till att vanilj är en av de mest populära smakerna världen över, eftersom dess underbara smak lyfter upp många andra ingredienser eftersom den tillför en aromatisk rikedom. Vi älskar kombinationen med syrliga bär – som i våra läckra RAWBITE Vanilla Berries.

Pure Taste. Pure Joy.

 

Källor:

(1) https://www.britannica.com/plant/vanilla

(2) https://www.verbraucherzentrale.de/wissen/lebensmittel/lebensmittelproduktion/vanille-vanilla-und-vanillearoma-in-lebensmitteln-was-sind-die-unterschiede-17708