Vi älskar mandel!

Vi älskar mandel!

De är fullproppade med massor av energi, de är ett populärt mellanmål och de är en av huvudingredienserna i våra RAWBITE-barer: ekologisk mandel klarar det mesta. Så vi har tagit en titt på vad som gör denna superfunktionella nöt så speciell, och varför du bör äta mängder…

En symbolisk kärna

För många århundraden sedan i Italien var det en tradition att strö mandel över nygifta för att välsigna dem med fertilitet. En modifierad version av denna urgamla tradition finns fortfarande: i Italien och Grekland är det inte ovanligt att gifta par får fem vackert inslagna sockermandlar i present från sina gäster. Siffran representerar fem önskningar för brudparet: lycka, välstånd, hälsa, fertilitet och ett långt liv. En underbar gest! Och om du råkar bli inbjuden till ett italienskt bröllop kan du faktiskt äta mandeln!

Supermat

100 gram mandel innehåller 25,6 gram proteiner, 6,5 gram kolhydrater och 51,1 gram fett (1). Dessutom är mandel en stor källa till fiber, magnesium, mangan och vitamin E och B2 (2). De innehåller till och med spårämnena zink, selen och järn (2). En stor del av fettsyrorna i mandel är enkelomättade och fleromättade fettsyror (2). Så det finns gott om vetenskapliga argument för att äta mandel, men det viktigaste är nog att de är lätta att ta med sig och smakar riktigt gott som ett praktiskt mellanmål. Det är med andra ord hög tid att föra in mandel som en del av dina dagliga mellanmålsrutiner.

Bra för din hud

Mandelolja har använts i århundraden som en naturlig hudbehandling och specifikt för att undvika rynkor. Oljan innehåller en mängd antioxidanter som kan bidra till att förbättra hudens fukthalt. Mindre hudskador, som en solbränna - en av de vanligaste orsakerna till för tidigt åldrande av huden - läker snabbare om du applicerar mandelolja.

Veganer för skojs skull

Du kanske är bekant med att använda mandelsmör direkt från burken eller som ett komplement till dina havregryn. Men har du någonsin testat det i glutenfria, veganska minipannkakor med mandel? Receptet är lika enkelt som det är gott: för 8 till 12 pannkakor, blötlägg 70 g mandel (i vatten) i cirka 8 timmar. Sedan ska de rinna av och blandas med 50 g dadlar och 250 ml vatten i en mixer till en slät massa. Tillsätt 70 g rismjöl, 1 matsked loppfröskal och ½ tesked bakpulver och blanda igen. Värm vegetabilisk olja i en stekpanna, häll ut 1 matsked smet per pannkaka. Stek på medelvärme i cirka 2 minuter tills de är gyllenbruna och vänd sedan.

Till såsen: blanda 2 tsk mandelsmör, 1 tsk lönnsirap, 1 matsked osötad kakao och 1-2 matskedar vatten. Det är riktigt gott!