RAWBITE NNR

De nordiska näringsrekommendationerna (NNR)

En bättre snacks-kultur ligger oss väldigt varmt om hjärtat. Med RAWBITE, som innehåller 100 % ekologiska, växtbaserade ingredienser och 0 % tillsatt socker (innehåller naturligt förekommande sockerarter från t.ex. frukt) eller palmolja, så följer vi de nordiska näringsrekommendationerna (NNR). Sedan den första upplagan av NNR, som kom till 1980, har experter från de nordiska länderna samlats, som upprepade gånger definierat vilka livsmedel som är bra för människors hälsa. NNR utgör grunden för näringspolicyer och kostråd i alla de nordiska och baltiska länderna, inklusive Danmark, Sverige, Finland, Island och Norge, och fungerar som vägledande värderingar för livsmedelsproducenter både lokalt och globalt.

En bättre snacks-kultur ligger oss väldigt varmt om hjärtat. Med RAWBITE, som innehåller 100 % ekologiska, växtbaserade ingredienser och 0 % tillsatt socker (innehåller naturligt förekommande sockerarter från t.ex. frukt) eller palmolja, så följer vi de nordiska näringsrekommendationerna (NNR). Sedan den första upplagan av NNR, som kom till 1980, har experter från de nordiska länderna samlats, som upprepade gånger definierat vilka livsmedel som är bra för människors hälsa. NNR utgör grunden för näringspolicyer och kostråd i alla de nordiska och baltiska länderna, inklusive Danmark, Sverige, Finland, Island och Norge, och fungerar som vägledande värderingar för livsmedelsproducenter både lokalt och globalt.

Varför ännu fler rekommendationer?

NNR är utformad för att förbättra kostvanorna, ge goda råd för fysisk aktivitet och att vara grunden till produktmärkning. Både som vetenskapsbaserade rekommendationer för konsumenter och för offentliga institutioner. Särskilt märkning, som den danska röda ö-märkningen, uppmuntrar konsumenter att göra hälsosammare val och uppmanar livsmedelsproducenter att förbättra sin produktutveckling.

Ny forskning har visat att det är dags för en uppdaterad vetenskaplig version att publiceras den 20 juni 2023, som i allt högre grad inkluderar kopplingen mellan hållbarhet och matval. Paula Lehtomäki, generalsekreterare för Nordiska ministerrådet, betonar definitivt hållbarhetsaspekter som en chans att vända utmaningen till en möjlighet:

"Arbetet med de nordiska näringsrekommendationerna hjälper oss också att nå visionen att göra Norden till den mest hållbara och integrerade regionen i världen."

Växtbaserad mat, nyttiga fetter och "inget tillsatt socker" är vägen framåt

De traditionella dieterna i Norden har rekommenderats som hälsosamma alternativ till många vanliga kostmönster, eftersom de kännetecknas av stora mängder oraffinerad växtbaserad mat och en täthet av mikronäringsämnen (Nordic Ministerråd, 2014).

Rekommendationer baserade på vetenskapliga bevis i NNR inkluderar (Nordiska ministerrådet, 2014):

  • Minska energitätheten, öka mikro näringstätheten och förbättra kolhydrat kvaliteten genom att konsumera naturligt fiberrik växtbaserad mat (t.ex. grönsaker, baljväxter, frukt och bär, nötter och frön och fullkorn)
  • Begränsa socker sötade drycker för att minska tillsatt sockerintag
  • Förbättra kvaliteten på fettkällorna genom att balansera fettsyraproportionerna (öka intaget av omättade fetter från fet fisk, nötter och frön, avokado, oliver och vegetabiliska oljor och fetter och begränsa intaget av palmolja)
  • Byt ut processat och rött kött med vegetariska alternativ eller mot fisk och fågel
  • Begränsa användningen av salt i livsmedelsproduktion och beredning och begränsa intaget av salta mellanmål

Förutom att innehålla 100 % växtbaserade, ekologiska ingredienser är RAWBITE-bars rika på fibrer, innehåller omättade fetter och har inget tillsatt socker (innehåller naturligt förekommande sockerarter från t.ex. frukt). Helt enkelt rena råvaror med bra värden!

Pure Taste. Pure Joy



Källor:

Nordiska ministerrådet (2014), Nordiska näringsrekommendationer 2012: Integration av kost och fysisk aktivitet, Nord, Nordiska ministerrådet, Köpenhamn K, https://doi.org/10.6027/Nord2014-002.

https://www.norden.org/da/node/81199