RAWBITE foil

SKYDDAR MILJÖN, DE GODA INGREDIENSERNA OCH SKYDDAR DIG

Hållbarhet och miljöskydd är två ämnen som ligger oss otroligt varmt om hjärtat på RAWBITE. Att hitta rätt material för att uppnå en balans mellan hållbarhet, livsmedelssäkerhet och god smak är högst upp på vår lista över prioriteringar. Vårt mål är alltid att bevara kvaliteten på våra premiumingredienser så länge som möjligt och på så sätt bidra till att förhindra matsvinn. Vår nuvarande förpackning spelar en stor roll.

Processen att göra våra folier mer hållbara har skapat en hel del utmaningar, som vi vill dela med dig här.

Socker – dags för något sött... Läsning SKYDDAR MILJÖN, DE GODA INGREDIENSERNA OCH SKYDDAR DIG 6 minuter Nästa Veganska äpple kanelkakor med RAWBITE

Vilken typ av förpackning använder RAWBITE?

Till våra ekologiska barer använder vi de finaste ingredienserna för att uppnå den bästa kvaliteten. Den folie vi använder för närvarande är gjord av polyetylentereftalat (PET) och den ger ett optimalt skydd för våra barer samt uppfyller regulatoriska krav. Det betyder att din RAWBITE-bar är skyddad mot temperaturfluktuationer, så att du kan njuta av den i värmen vid stranden eller de kalla temperaturerna i skidbakken utan att den smälter, smulas sönder eller förlorar någon av sin fantastiska smak och kvalitet.

Våra barer har en garanterad hållbarhet på 365 dagar, vilket innebär att matsvinnet inte har en chans.

Naturligtvis är det också några andra förpackningsmaterial inblandade: det mest använda materialet i vår leveranskedja är återvunnen kartong, som används för att tillverka alla våra transportlådor.

Biologiskt nedbrytbar? Komposterbart? Bioplastförpackningar?

Du kanske har sett andra livsmedelstillverkare annonsera om att de nu använder hållbara folier.

Vi vill förklara varför vi ännu inte har tagit detta steg för våra folier.

Material som är biologiskt nedbrytbara och/eller tillverkade av förnybara råvaror (även kallade biobaserade) kallas ofta för bioplaster.

Bioplaster finns i ett antal olika sammansättningar: fossilbränslebaserad och biologiskt nedbrytbar (PBAT), biobaserad och biologiskt nedbrytbar (PLA, PHA, PBS) eller biobaserad och icke-bionedbrytbar (PE, PP, PET). (1,2)

Som du kan se kan termen biobaserad vara missvisande, eftersom den inte nödvändigtvis talar om för dig huruvida materialet också är biologiskt nedbrytbart. (1,2,3)

Biologiskt nedbrytbart innebär att ett organiskt ämne kan brytas ned av mikroorganismer. Denna nedbrytning kan ske antingen med syre för att ge koldioxid, vatten, mineralsalter och biomassa, eller utan syre för att ge koldioxid, metan, mineralsalter och biomassa. (3)

En förpackning är endast komposterbar om den är biologiskt nedbrytbar. Denna process beror till stor del på faktorer som temperatur, syretillförsel, fukt och tid.

Förpackningar som är både biobaserade och komposterbara kan till exempel vara gjorda av cellulosa, som är ett förnybart material.

Låter det som en bra lösning? Ja, men bara upp till en viss punkt, eftersom avfallshanteringssystemet i många länder innebär nästa steg av utmaningar. De nuvarande avfallshanteringssystemen kan inte återvinna denna typ av förpackningar, vilket innebär att det ökar på avfallsproblemet snarare än att erbjuda en lösning på frågan om för mycket avfall. Ta en titt på följande översikt för att se varför.

Avfallssorteringssystem och de inneboende problemen

Den gula kärlet/gula påsen Plast/metall, organiskt avfallskärl, papperskärl och restavfallskärl är de viktigaste sorteringspunkterna för kassering av förpackningar. Se alltid till att du sorterar avfallet i rätt fack, eftersom detta ger ett avsevärt bidrag till återvinning och skydd av miljön.

Eftersom avfallshanteringen organiseras av de lokala myndigheterna bör du kontakta din kommun för att ta reda på vilka avfallshanteringsregler som gäller.

Plast / Metall:

Förpackningar av plast, metall och kompositer hör hemma i plast / metall. Efter kassering separeras de olika materialen och återvinns sedan så att de finns kvar i kretsloppet. Det resulterande plastgranulatet, kallat recyclate, kan användas för att göra nya förpackningar, förvaringslådor och många andra föremål (4).

Papperskorg:

Som namnet säger är detta soptunnan för papper och kartong. Blandningen av returpapper separeras i olika typer i papperssorteringsanläggningar och skickas därefter till pappersbruk för bearbetning (4).

Restavfall:

Restavfallskärlet är för alla sopor som inte kan återvinnas (t.ex. tapeter, kattsand eller sanitetsprodukter). Detta avfall förs till en förbränningsanläggning och bränns utan att sorteras. Denna process innebär att inte bara dessa material går förlorade i kretsloppet för alltid, utan även klimatskadande CO2 släpps ut vid förbränning (3,5).

Organiskt avfall:

Organiskt avfall från privata hushåll (t.ex. matrester, tepåsar, kaffesump) samlas i den organiska avfallskärlen (4,5). Längre fram i linjen används detta avfall för att producera kompost och rötgas i komposterings- och jäsningsanläggningar, och energi kan genereras i biogasanläggningar.

För närvarande tas dock komposterbara förpackningar bort från ditt organiska avfall i sorteringsprocessen. Det betyder att även Om förpackningen är biologiskt nedbrytbar bör den inte läggas i soptunnan.

Termen "komposterbar" avser endast bearbetning i din egen hemkompost.

Om du inte har egen kompost bör du slänga komposterbara förpackningar, till exempel folier av cellulosa, i den gula soptunnan eller med restavfallet.

Bra att veta: vår RAWBITE-förpackning hör hemma i plast/metal. Transportlådorna är 100 % återvinningsbara och ska slängas i papperskorgen.

 

Våra mål för framtiden

Tyvärr är vår packning ännu inte riktigt så hållbar som vi skulle vilja ha den. Vårt mål för framtiden är att ändra detta så snabbt som möjligt och hitta ett alternativ som erbjuder samma skyddande egenskaper. Vi samarbetar för närvarande aktivt med ett antal affärspartners för att förbättra vår folie och göra den mer hållbar.

Särskilt livsmedelstillverkare måste ta hänsyn till flera faktorer när de väljer sina förpackningsmaterial. Innehållet måste vara tillräckligt skyddat under transport och förvaring. Att bevara produktkvaliteten, dess hållbarhet och produktsäkerhet är andra viktiga faktorer. Det säger sig självt att förpackningen aldrig ska släppa ut några skadliga ämnen i maten. Och dessutom säljs RAWBITE-barer i 30 länder med olika klimatzoner, och varje land har olika krav för skydd av livsmedelsprodukter som måste följas strikt.

Att byta till en annan typ av förpackning är inget som kan göras från en dag till en annan, och det kräver en enorm uppsättning olika tester, både internt och externt. Vi testar regelbundet olika alternativ, men det tar tid och tålamod att ta fram rätt lösning.

Innan vi ändrar något vill vi utnyttja den fulla potentialen hos ett alternativ för att säkerställa att matsvinn inte är ett problem för oss. Vi vill inte kompromissa bara för lite greenwashings skull; istället vill vi välja en förpackningsprodukt som tangerar alla rutor och där vi kan vara 100% säkra på att vi kan fortsätta att garantera produktsäkerheten. I slutet av dagen är det vår högsta prioritet att skydda våra barer och att skydda dig.

 

Vi hoppas att avfallshantering och återvinning verkligen tar fart runt om i världen, eftersom detta kommer att öppna upp för nya utvecklingar inom förpackningsmaterial. Tills dess, snälla stå ut med oss medan vi letar efter den allra bästa nya förpackningslösningen!

 

Pure Taste. Pure Joy.

 

Källor:

https://www.wwf.de/themen-projekte/landwirtschaft/bioenergie/bioplastik 

https://www.european-bioplastics.org/bioplastics/materials/ 

https://www.umweltbundesamt.de/sites/default/files/medien/421/publikationen/18-07-25_abschlussbericht_bak_final_pb2.pdf 

https://www.muelltrennung-wirkt.de 

https://www.umweltbundesamt.de/themen/abfaelle-im-haushalt