RAWBITE running program

Träning - så uppnår du din målsättning och behåller motivationen

Motivationen är dynamisk och kan gå upp och ner i perioder. Speciellt när man är trött. För många är det inte svårt att ha motivation i början av en träning eller bantningskurs, men det är svårt att behålla den annars goda rutinen och motivationen när vardagen är pressad. Vill du få goda råd för att behålla motivationen? Då ska du läsa mer här!
Träningsguide 5 km och 10 km Läsning Träning - så uppnår du din målsättning och behåller motivationen 4 minuter Nästa Förbättra din träning med hjälp av en aktivitetsmonitor eller löparklocka

Klockan är 16, du sätter dig i bilen och åker hem från en lång dag på jobbet. På vägen hem ska du hämta barnen, handla och laga middag till familjen. Lagträning kl 19.30 verkar långt borta, och det kan vara svårt att hitta motivation till att gå ut genom dörren och gå på träning – men det är också okej. Motivationen är dynamisk och kan gå upp och ner i perioder. Speciellt när man är trött. För många är det inte svårt att ha motivation i början av en träning eller bantningskurs, men det är svårt att behålla den annars goda rutinen och motivationen när vardagen är pressad. Vill du få goda råd för att behålla motivationen?

Håll fokus på dina värderingar och det långsiktiga målet

Vi känner med största sannolikhet alla till känslan av en nystart när kalenderåret ändras den 1 januari. En nystart för att nå personliga mål om t.ex. att gå ner i vikt, genomföra ditt första maratonlopp, IRONMAN eller något helt annat. Ett mål som oftast ligger i framtiden inom en given tidshorisont. Vägen till det målet är inte linjär, och det kommer att bli upp- och nedgångar längs vägen.

När bristen på motivation och trötthet närmar sig inför ett träningspass och tanken på att sitta i soffan dyker upp är det viktigt att påminna sig om sina värderingar i projektet och det långsiktiga målet. Här kan det hjälpa att ställa följande frågor till dig själv:

  • Varför har jag valt att sätta just det målet?
  • Vad vill jag uppnå med det givna målet?
  • Vilka värderingar vill jag representera på vägen mot målet?

Även om det kan vara frestande att avvika från planen och söka trygghet i soffan, ger det bara en kortvarig känsla av tillfredsställelse, som snabbt övergår till ett irritationsmoment över att inte tas ut genom dörren.

Delmål

Precis som det är viktigt att påminna sig om den långsiktiga planen och målen är det lika viktigt att ha små milstolpar på vägen. Delmål kan bidra till att göra resan mot huvudmålet mer välsmakande och även att hålla motivationen uppe när delmålen uppfylls på vägen. Ett delmål kan t.ex. vara att man i samband med löpträningen för ett 10 km lopp ska genomföra en 5 km löpning halvvägs genom banan. Det kan också vara ett mer processinriktat delmål på t.ex. att träna 3 gånger i veckan eller att äta nyttigt och varierat. Det viktigaste är att ditt delmål kan hjälpa dig i rätt riktning i förhållande till ditt huvudmål.

 

Hitta en tränare och träningspartner

Oavsett om ditt mål är att gå ner i vikt, bli starkare eller kunna springa 5 km kan det vara en bra idé att lägga upp plan med en personlig tränare eller ha en träningspartner. En tränare kan hjälpa dig att strukturera din träning så att den är hanterbar för din nivå och passar in i din vardag. På så sätt kommer du att uppleva en kontinuerlig utveckling, vilket kan bidra till att öka motivationen. Överlag kan det vara en bra idé att ha fasta träningstider på fasta tider. Då ansvarar du inte bara för dig själv, utan även mot din träningspartner och tillsammans kan ni hjälpa varandra att ta sig igenom den planerade träningen. Saknar du och din träningspartner inspiration till löpträning kan du hitta en träningsguide för 5 och 10 km löpning här

 

Kom ihåg att klappa dig själv på axeln

Livsstilsförändringar och rutiner kan vara svåra att genomföra, därför är det viktigt att klappa sig själv på axeln och belöna sig själv på vägen. Belöningar kan vara ett bra sätt att behålla motivationen och ett bra incitament att genomföra träningen. Så när du är klar med träningen ikväll kan du t.ex. belöna dig själv med en smakrik RAWBITE Protein Bar till kvällsfikat. Med sitt höga proteininnehåll, naturliga cacao-smak och goda crunch är RAWBITE Protein Bars precis rätt belöning för kropp och själ efter träning. Ska du prova det?


Pure Taste. Pure Joy.