RAWBITE Snacking

Snacks ÄR tillåtet!

Tillbaka till jobbet! Utmaningar, jobb, familj, hobbies, sport – återigen är vår vardag full av planer. Hur ska det finnas tid att tänka på en hälsosam kost?

Tillbaka till arbetet! Utmaningar, jobb, familj, hobbies, sport – återigen är vår vardag full av planer. Hur ska det finnas tid att tänka på en hälsosam kost?

Små måltider med stor effekt - de bästa tipsen från nutritionisten Achim Sam

Smörgåsar eller pizza till lunch, choklad, kex och kakor framför datorskärmen – mat måste ofta vara snabbt till hands! Som tur är finns det även hälsosamma alternativ som kan tillagas enkelt och utan större ansträngning och som är bekväma att ta med sig. Nutrition-coachen Achim Sam vet vad som räknas när det kommer till mellanmål.

Läckra och snabba mellanmål

Det händer vanligtvis mellan lunch och middag: det ökända lågenergieftermiddagsdoppet. Vi är trötta, omotiverade – och vill ha något att äta. Ganska konstigt faktiskt, för det var inte så länge sedan vi åt lunch. "Ganska normalt", enligt Achim Sam. "Matsmältningsprocessen är mycket komplex. Oftast märker vi det inte ens, men den här processen kräver mycket energi, vilket gör oss trötta, arga och sugna på nästa mellanmål." Naturligtvis finns det ofta inte tid för ett hälsosamt mellanmål mellan möten och mejl eftersom de kan vara komplicerade att förbereda. Det är därför vi ofta väljer choklad eller andra mindre nyttiga mellanmål. "När den impulsiva hungern slår till brukar jag bre ut en bit bröd", säger Achim Sam. ”Det är enkelt att göra, även på kontoret. Och även om smör ofta ska vara dåligt kommer jag att lägga det på min brödskiva ändå. Det ger den nödvändiga energin och mättar”. Till sötsuget skulle man kunna piffa upp mackan med fikonpålägg. Ett litet paket kommer säkert att hitta en plats i det gemensamma kylskåpet på kontoret och kommer säkerligen att tillfredsställa ditt sötsug! Istället för ost eller smör är avokado- eller grönsakspålägg som hummus eller en kräm gjord på solrosfrön perfekta till fullkornsbrödet. De med förmåga att planera kan förbereda en låda med rå paprika, gurka etc. hemma – det perfekta komplementet till brödet.

Och så klart, RAWBITE-bars: Oavsett om det ligger i skrivbordslådan eller i handväskan - fyller de läckra RAWBITE-bars dig inte bara när du är hungrig, utan de är också den perfekta energiboosten på språng, tack vare nötter och frukter som de innehåller.

Ta din tid

Speciellt på vardagar är det tid en knapp resurs. Men när vi äter bör vi vara särskilt uppmärksamma på det. Först när huvudet registrerar att maten konsumerats känner vi oss riktigt nöjda, vilket studier har visat – och det gäller både måltider och mellanmål. Men det kanske ändå inte är så lätt att träna på detta mellan två möten och ett fullt schema. Experten Achim Sam är medveten om problemet och har goda råd: ”Oavsett hur mycket stress du har, lägg ner telefonen i tre minuter, hitta en lugn plats och tugga varje tugga minst tio gånger. Av erfarenhet vet jag att det alltid är möjligt. Du behöver bara vilja det och ha lite disciplin”. Om du tycker att det är svårt kanske du lurar dig själv. Achim Sams råd: "Under en vecka, ta en bild på allt du småäter under dagen. Spara bilderna i en extra mapp och titta på dem i slutet av veckan. På så sätt ser du vad du äter under dina dagar. Detta hjälper dig att äta mer medvetet i framtiden".

Som sagt - njut av varje tugga.

Pure Taste. Pure Joy.