No artificials RAWBITE

Konstgjorda livsmedelstillsatser: Kan du uttala alla ingredienser på dina matvaror?

När är den bästa tiden att äta en proteinbar? Läsning Konstgjorda livsmedelstillsatser: Kan du uttala alla ingredienser på dina matvaror? 3 minuter Nästa Snacks för vintervandringar

Är det viktigt att din mat är god och har en onaturligt lång hållbarhet? Det senare är kanske inte alltid det bästa valet. I det här blogginlägget får du lära dig mer om artificiella livsmedelstillsatser och varför du kanske vill förlita dig på alternativ.

Det är ingen hemlighet att mat ibland är laddad med konstgjorda tillsatser. Även om dessa ämnen kan bidra till att förbättra hållbarheten och smaken på vår mat, orsakar de även andra nackdelar. En handfull konstgjorda tillsatser kan ha en inverkan på din hälsa och till och med orsaka en allergisk reaktion eller kan vara hormonstörande (1).

Vad är konstgjorda tillsatser?

Livsmedelstillsatser är ämnen som kan förändra matens smak, färg, konsistens eller hållbarhet. Det är dock inte bara svart och vitt. Det hävdas ofta att ämnen från syntetiska källor inte förekommer naturligt i livsmedel, men ämnen som liknar kemiskt framställda tillsatser kan i vissa fall även finnas naturligt i livsmedel, t.ex. enzymer för brödbakning, umami ämnen i fermenterade livsmedel som soja, eller till och med citrusliknande ämnen som kan destilleras från olje körtlarna på citrusskal. Men om produkter generellt har tillsatser är de sannolikt avsedda att göra dem mer attraktiva för konsumenterna på olika sätt.

Du har säkert hört talas om förtjockningsmedel, emulgeringsmedel, sötningsmedel, smakämnen eller MSG (mononatriumglutamat). De välkända E-numren, även kända som livsmedelstillsatser, är ofta konstgjorda. Visste du att bokstaven E står för tillåten tillsats i Europa? Vissa E-nummer är dock ofarliga: E290 står för kolsyra och E300 för askorbinsyra, även känd som C-vitamin.

Allt som allt kan det hjälpa att behandla ämnet mer för att bättre förstå ingredienslistor och för att fatta ett mer medvetna beslut. 

Obearbetad och obehandlad: tips för att välja livsmedel med ingredienser du kan uttala

Det är väldigt enkelt egentligen: När du köper mat, kanske du vill ta en titt på ingredienslistan och logotyperna, som den ekologiska logotypen. Kan du ingredienserna och kan du uttala dem? Om inte, kanske det inte är så attraktivt? Du kan ofta känna igen enkla, ekologiska ingredienser och fatta ett medvetet beslut att köpa en viss produkt och utifrån den informationen bestämma dig för om du vill fortsätta köpa produkten.

Välj ekologiskt

Enligt Ekologisk Riksförbund är en viktig princip inom ekologin att skapa ren mat med naturlig hållbarhet, kvalitet och färg. Därför innehåller Ø-märkta livsmedel generellt färre tillsatser än icke-ekologiska livsmedel (2).

Ett annat sätt att undvika oönskade tillsatser är att laga mat själv så ofta som möjligt och använda färska, regionala råvaror. T.ex. när var sista gången du var och handlade på veckomarknaden eller beställde en korg full med färsk frukt och grönsaker? Med lite mod kan du självklart göra din egen lilla grönsaksbädd om du har tillgång till en trädgård.

Våra ekologiska RAWBITE-bars består huvudsakligen av torkad frukt, knapriga nötter och en touch av krydda. Du kan njuta av våta frukt- och nötbars av ekologisk kvalitet med ingredienser du kan uttala och välja bland flera smaker – utan att kompromissa med hållbarheten. De har inget tillsatt socker eller konstgjorda sötningsmedel (innehåller naturligt förekommande sockerarter) och är veganska, laktosfria, fiberrika och glutenfria. Passar därför även för många dieter.

Prova dem och njut av dem utan att kompromissa.

Pure Taste. Pure Joy.Källor:

  1. https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2005/Publ2005/CFF/Tilsaetningsstoffer,-d-,pdf.ashx
  2. https://okologi.dk/viden-om-oekologi/rene-foedevarer/tilsaetningsstoffer/ och https://foedevarestyrelsen.dk/lovstof/vejledninger/oekologivejledningen