RAWBITE happy

Gör vissa livsmedel oss lyckligare?

Vad kan du äta förutom vanlig snabbmat och godis, och ändå känna dig nöjd? Följande 3 förslag kan hjälpa dig att höja ditt humör.
Varför kalorier inte är hela historien Läsning Gör vissa livsmedel oss lyckligare? 3 minuter Nästa RAWBITE Smoothie bowl

Vem letar inte efter en ursäkt för att äta lite då och då? Det är fredag kväll och du försöker välja mellan din favorit snabbmatskedja och ditt favoritmellanmål. I de flesta fall hittar du en bra ursäkt för att ge efter för sötsuget – t.ex. att din vecka inte blev som planerat, vilket är den bästa ursäkten för en snabb chokladfix.

Teorin att mat lyfter vårt humör är allmänt accepterad. Men är det sant? Påverkar vissa livsmedel våra känslor och humör?

Påverkar vissa livsmedel våra känslor?

Syndigt mat är populärt, även när vi vet att den innehåller mycket socker eller fett. Tårta, godis och snabbmat är omtyckt av många anledningar. Dessa livsmedel ger oss en snabb boost av energi och en omedelbar känsla av tillfredsställelse. Generellt förändras dock vårt humör relativt snabbt efter att ha ätit skräpmat, eftersom vi känner oss mer utmattade och mindre nöjda än tidigare. Men varför det?

Vad kan du äta förutom vanlig snabbmat och godis, och ändå känna dig nöjd?

Följande 3 förslag kan hjälpa dig att höja ditt humör:

  1. Byt ut godis mot frukt och grönsaker. Frukt, särskilt apelsiner och jordgubbar, innehåller mycket C-vitamin. Röd paprika är också en bra källa till C-vitamin. C-vitamin bekämpar trötthet, lugnar sinnet och är en humörstabilisator.
  1. Ät mer nötter och frön. De innehåller tryptofan, som är en viktig byggsten i serotonin - "lyckohormonet" som reglerar vårt humör. När serotoninnivåerna i vår hjärna är låga tenderar vi att få fler humörsvängningar.
  1. Undvik raffinerat socker. Raffinerat socker har ett högt glykemiskt index (förkortat GI), vilket beskriver hur snabbt och i vilken utsträckning blodsockernivåerna stiger efter att ett visst livsmedel har konsumerats. Livsmedel med högt GI-värde ger oss en snabb socker-kick i vårt system, vilket i vissa fall kan vara vettigt efter t.ex. ett avslutat högintensivt pass. Men under en dag på kontoret kommer konsumtionen av sockerhaltiga livsmedel att orsaka en instabil och fluktuerande blodsockernivå. Detta kan resultera i ökad hunger och sänkta energinivåer, vilket kan leda till obehagliga humörsvängningar.

Du kommer förmodligen inte att hoppa av glädje efter att ha ätit nötter istället för choklad, men du kommer att känna dig mer balanserad och mindre beroende av godis och skräpmat. På sikt kommer du att bli mer fokuserad och koncentrera dig bättre på dina dagliga sysslor. Vi säger inte att du måste ändra hela din kost, men om du försöker följa de 3 näringsförslagen är du på god väg mot en mer balanserad livsstil.


Pure Taste. Pure Joy.