Fruktig, bitter eller kanske kraftig – kakao kan ha många aromatiska nyanser beroende på sitt ursprung och tillverkningsprocess. Kakaoväxten, ett städsegrönt träd som främst växer i Sydamerika och Västafrika, där kakaobönor som växer i stora baljor på trädet. Dessa bönor utgör grunden för choklad och genomgår torkning, fermentering och ibland separering från sin fettrika del, kakaosmöret, innan de utvecklar sin karakteristiska kakaodoft.
Wow Kakao!
Kakaobönor och deras produkter innehåller inte bara den ljuvliga kakaosmaken utan också en rad fördelaktiga växtämnen. De är en fantastisk källa till sekundära växtmetaboliter, särskilt flavanoler (1). Dessutom innehåller kakao järn (2) och tryptofan, en essentiell aminosyra som omvandlas till serotonin i kroppen (3).
Det är dock viktigt att komma ihåg att dessa läckra egenskaper kan variera beroende på graden av bearbetning och tillsatser, såsom konstgjort socker, olja eller fett.
Carpe Kakao
Kakaosmak finns i många olika typer av livsmedel – inte bara chokladkakor, glass eller bakverk. Som grunden till varm choklad har kakao alltid varit en populär dryck. Att tillsätta en tesked osötat kakaopulver till kryddiga rätter som chili con carne gör stor skillnad. Och sist men inte minst är kakao förmodligen den viktigaste ingrediensen i våra populära RAWBITE Cacao-bars, som ger dem både sitt namn och den söta, kraftiga chokladsmaken.
Utsökta Snack Balls med RAWBITE Cacao
Det här behöver du för 28 bliss balls:
2 RAWBITE Cacao
200 g (vegansk) mörk choklad
2–3 riskakor
Så här gör du:
- Skär varje RAWBITE-bar i små bitar, ungefär lika stora. 14 bitar per bar är perfekt.
- Forma sedan bitarna till små bollar.
- Mjuka upp två tredjedelar av den mörka chokladen i ett vattenbad, men låt den inte bli helt flytande. Under tiden bryter du riskakorna i små bitar. När chokladen är mjuk nog, blanda i riskakebitarna tills du får en något fastare konsistens som du kan arbeta med.
- Täck RAWBITE-bollarna med den mjuka chokladglasyren.
- Smält resten av chokladen till en flytande konsistens.
- Under tiden chokladen smälter, häll dina valda toppings i djupa tallrikar (var kreativ: hackade nötter, sesamfrön, kokosflingor eller kanel). Doppa bollarna i den smälta chokladen och rulla dem i toppingen tills de är jämnt täckta.
- Låt pralinerna stelna – till exempel i kylskåpet.
Pure Taste. Pure Joy.
Referenser:
Hannum, S.M., Erdmann, J.W. (2000), Emerging Health Benefits from Cocoa and Chocolate. Journal of Medical Food, 3 (2).
Wilson, P. K, Hurst, J. W (2015), Chocolate and Health: Chemistry, Nutrition and Therapy. 1-27.
E.I.Adeyeye et al. (2010), Effect of farm and industrial processing on the amino acid profile of cocoa beans. Food Chemistry, 118 (2), 357-363.