Lugn och utmaningar i naturen - jogging som hobby

Lugn och utmaningar i naturen - jogging som hobby

Saknar du ibland motivation att springa? Hur tar man sig upp ur soffan och springer till exempel 5 kilometer? Vår kollega Vibeke delar gärna med sig av sina tankar och erfarenheter kring hennes stora intresse av löpning: Hon berättar om hur hon kom igång, vad som motiverar henne och hon ger sina råd om vad som skulle kunna fungera för dig som nybörjare.

Från soffan till 5 kilometer! Vi älskar när våra kollegor ställer upp för intervjuer om sin favoritsport. Den här gången ger vi stafettpinnen vidare till Vibeke som springer till jobbet varje dag. Hon älskar att springa och delar gärna med sig av sina bästa tips för nybörjare.

1. Hur länge har du sprungit? Varför började du springa?

Jag började springa i ca. 25 år sedan, för att det är en träningsform som på många sätt passar in i en hektisk vardag med heltidsarbete, barn och familj.

Du är inte bunden till en fast tid, den är precis utanför dörren och även en kort runda på 15 minuter är bättre än ingenting.

 

2. Hur kom du igång i sin tid?

Jag började med att springa några korta distanser ett par gånger i veckan för att sedan successivt öka de korta resorna på 3 km upp till 10-15 km. En vanlig vecka är jag nu uppe i 5-6 löpturer i veckan. Jag fick dock lägga den på hyllan under några år, där jag istället styrketränade på hög nivå.

 

3. Vad motiverar dig att ta på dig löparskorna och komma igång?

Min träning är en del av min rutin. Jag behöver inte alltid vara motiverad för att komma iväg, men jag vet att jag snart kommer att belönas med de goda endorfinerna.

 

4. Vad tycker du är speciellt roligt med löpning?

Jag tror att jag främst njuter av min ensamtid, och att jag kan skruva upp och ner hur min träning ska vara. Löpningen ger mig också sinnesro.

 

5. Deltar du i officiella lopp eller springer du bara för dig själv?

Jag har faktiskt aldrig deltagit i ett lopp.

 

6. Föredrar du att springa med andra, till exempel i en löparklubb eller med en löparpartner, eller föredrar du att springa ensam?

Jag gillar att springa ensam och sätta upp mina egna mål. Jag gillar att känna hur kroppen och sinnet reagerar, jag kan pressa mig själv eller bara ta det lugnt.

 

7. Vilken är din största framgång?

Min längsta tur är 18 km. Jag jobbar lite på min tid på de korta resorna, men rekorden på 18 km är en resa som känns av.

 

8. Föredrar du musik, en podcast i öronen eller att lyssna på naturen?

Jag lyssnar alltid på en podcast eller en ljudbok.

 

9. Håller du koll på din tid och runda?

Jag använder min klocka men håller inte så noga koll på själva rutten och tiden.

Jag vet att om jag fokuserar för mycket på tider mm så är det på bekostnad av det lugn som löpningen annars ger mig, så jag håller koll på tiden, men inte på de små detaljerna.

 

10. Har du en favoritrunda?

Jag har äntligen fått ett jobb som gör att jag kan springa fram och tillbaka. Det är 2x6 km där 2/3 ligger längs sjön, skog och fantastisk natur.

Det är den bästa starten på dagen jag kan önska mig.

 

11. Vad skulle du rekommendera till en nybörjare som vill börja springa?

Börja med en nivå där du tycker att det är roligt och ta reda på om du gillar ensamresor eller om det är gemenskapen som motiverar dig

 

12. Har du tips för nybörjare?

Gå ut så ofta som möjligt, även om det är korta resor.

Din hjärna kommer att belöna dig och lusten att komma igång kommer att infinna sig.


13. Hur återhämtar man sig efter ett lopp?

Det finns dagar då jag kanske inte har fått nog att äta och behöver den där snabba energin.

RAWBITE har räddat mig många gånger, både under en löprunda, men också under dagen, när barerna erbjuder ett hälsosamt och gott val.

Men annars gäller det att lära sig lyssna på sin kropp, äta nyttigt och få sin sömn

Jag har känt vad det innebär att inte kunna träna på länge och det hårda arbetet med att komma tillbaka.

Tack för din input, Vibeke!

Om du också letar efter det perfekta sport snack före eller efter en löprunda, hitta dina favorit RAWBITE-barer här.

Pure Taste. Pure Joy.