Russinet - skrynkligt men sött

Russinet - skrynkligt men sött

Skrynkligt men sött: vi känner alla till russin. Den vanligaste gästen i din müsli och ett mellanmål för förskolebarn, men vad vet du mer om russin? Vilken sort har till exempel namn efter en stad?

Skrynkligt men sött: vi känner alla till russin. Den vanligaste gästen i din müsli och ett mellanmål för förskolebarn, men vad vet du mer om russin? Vilken sort har till exempel namn efter en stad? Och visste du att du kan göra dina egna russin? Den här guiden fokuserar på den lilla men mycket välsmakande ingrediensen i våra barer.

Har du någonsin bitit i ett kex och varit övertygad om att det är fyllt med chokladbitar, bara för att bli besviken över att det var russin? Här är några intressanta fakta som kan få dig att se på de torkade frukterna i ett lite annorlunda, mer vänligt ljus.

Termen russin syftar på alla sorters torkade druvor. Russin kan ätas råa, i söta och salta rätter, och de ger en härlig twist till alla typer av recept.

Torkningsprocessen: hur görs russin?

För att göra russin måste du torka druvorna. När de torkar - antingen naturligt i solen, i skuggan eller under kontrollerade förhållanden i en dehydrator, sjunker deras vattenhalt under 20%. (1,2)

Vilken typ av druvor används för att göra russin?

Druvvärlden är otroligt bred och mångsidig. Över hela världen används flera druvsorter för att göra russin. En av de mest kända är Thompson Seedless (även känd som en sultana), som William Thompson tog fram år 1872 genom att kombinera sticklingar av en engelsk kärnfri druva med en Muscat-druva. (3,4)

Det förekommer en omfattande odling av Thompson Seedless, särskilt i Kalifornien. Mellan augusti och september används cirka 70% av de odlade druvorna för att göra russin. (3)

Den grekiska staden Korint gav sitt namn till en annan välkänd sort. De mörka druvorna som används för att göra korinter är den grekiska druvsorten Korinthiaki. (1).

Såväl Grekland som USA, Turkiet, Australien och Sydafrika producerar russin. (5).

Så vad är skillnaden mellan russin, sultan och vinbär?

Om du någonsin går ut för att köpa russin och hamnar i ett överväldigande urval av olika färger och storlekar utan att kunna se skillnad, så följ vår praktiska guide för att hitta rätt:

Skillnaden mellan russin, sultan och vinbär är de olika druvorna som används och hur druvorna torkas. Russin tillverkas av ett urval av druvsorter. Det klassiska russinet är något mörkare, har en mjuk konsistens och en söt smak. Sultanas torkas naturligt och är vanligtvis mindre än russin. De är gjorda med den gröna Thompson Seedless-varianten och doppas vanligtvis i en oljebaserad lösning innan de torkas, för att förkorta processen. Sultanas är ofta ljusare i färgen och är mindre och fruktigare än russin.

Korinter, å andra sidan, är gjord av mörka, mindre söta druvor med en intensiv, lätt syrlig smak. (6)

DIY-russin

Visste du att du kan göra dina egna russin? Allt du behöver är några druvor (utan stjälkar). Tvätta druvorna och torka dem. Lägg dem sedan på en bricka, helst med ribbor eller hål för att luften ska kunna cirkulera runt druvorna. Lägg dem på en varm, torr plats och vänd dem då och då. Efter 3-4 dagar bör de vara tillräckligt torra. Alternativt kan du torka dem i ugnen på låg temperatur i cirka 4 timmar. (7)

Om du inte vill njuta av dina russin i gröt, sallad, ris eller kakor, varför inte genom våra RAWBITE-barer? Till skillnad från att äta vad du trodde var en chokladkaka, garanterar vi att du inte kommer att bli besviken! ;)

Pure Taste. Pure Joy. 

 

 (1) https://de.wikipedia.org/wiki/Rosine

 (2) https://www.britannica.com/topic/raisin

 (3) http://www.ucanr.org/sites/intvit/files/24430.pdf

 (4) http://www.madehow.com/Volume-4/Raisins.html

 (5) http://www.ucanr.org/sites/intvit/files/24430.pdf

 (6) https://www.healthline.com/nutrition/raisins-sultanas-currants#nutrition-comparison

 (7) https://www.wikihow.com/Make-Raisins