RAWBITE jullunch

Kan den klassiska jullunchen harmonisera med en vegansk livsstil?

Har du någonsin frågat dig själv varför nästan alla rätter på den klassiska julbuffén måste innehålla kött? Det har du förmodligen, om du är vegetarian eller vegan. Vi har slagit ihop oss med Asta Just Schack, som är en vegan influencer. Med anledning av att vi går in i högsäsong för julluncher har hon gett sitt grepp om veganska inslag till julbordet.

Kanel - magiskt söt och kryddig Läsning Kan den klassiska jullunchen harmonisera med en vegansk livsstil? 4 minuter Nästa Russinet - skrynkligt men sött

Sött eller salt, varmt eller kallt, traditionellt eller exotiskt: varje land som firar jul har sina egna kulinariska traditioner för årets mest populära årstid. I Danmark heter det förstås jullunch. Traditionellt sett består den av fisk som förrätt, gott om kötträtter till varmrätt och en mjölkig efterrätt, vilket inte direkt är en vegan dröm. Vi har därför intervjuat veganmaten Asta Just Schack om jullunchen och om alternativa rätter som du kan göra (och ta med själv) om du är vegetarian eller vegan. Och håll det fortfarande festligt.

Går det att laga en komplett vegansk julmåltid – och kan man trolla fram de traditionella kötträtterna till växtbaserade alternativ?

”Det är så klart upp till dig om du vill göra en komplett växtbaserad kopia av den traditionella jullunchen – eller om du bara vill laga rätter du gillar och som passar bra ihop. Jag tycker personligen att vi vid den här tiden kan tillåta oss att avvika från traditionerna och sätta vår personliga avtryck på jullunchen. Om jag skulle ordna en vegansk jullunch skulle jag nog tänka okonventionellt och skapa läckra veganska rätter från grunden. 

Men visst kan man göra veganska varianter av de flesta traditionella rätter. Det kan vara lite svårt med kött och fisk, men inte omöjligt. Du kan till exempel byta ut fläsket mot en stek med svamp, linser och valnötter. Köttbullarna kan göras av bönor och svamp, och i äggsalladen kan man byta ut ägg mot kikärter. I grund och botten finns det otaliga varianter när det kommer till den veganska jullunchen. 

Mina egna favoriter är hembakat bröd, rostad portabellosvamp med veganskt smör och persilja eller rödkålssallad med valnötter, apelsiner och tranbär. "Till efterrätt skulle jag förbereda en vegansk version av risalamalta." 

Som ett exempel på en rätt till en vegansk julmåltid har Asta skapat ett recept på en sallad med bakad Hokkaidopumpa, falafel, granatäpplen och en Apple Cinnamon RAWBITE till oss.

Salad: 

Ingredienser:

1 Hokkaido pumpa

2 msk olivolja

Färsk rosmarin

Kärnor från 1 granatäpple

4 falafel

1 RAWBITE Äppelkanel

Citronsaft och olivolja

Salt och peppar

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader. Halvera Hokkaido-pumpan och ta bort kärnorna. Skär den i mindre bitar och lägg dem på en bakplåt. Strö över olivolja, salt och peppar och den färska rosmarinen. Grädda i 20 minuter. Värm också upp falafel. Ta bort kärnorna från granatäpplet och ställ åt sidan. Skär RAWBITE baren i mindre bitar. När pumpan är färdigbakad lägger du bitarna på en plåt. Tillsätt falafel, granatäpplekärnor och RAWBITE-bitarna. Strö över lite citronsaft och olivolja – och servera. Smaklig måltid!Vad är det bästa med en jullunch?

”Jag tycker att det absolut bästa med en jullunch är att den låter dig glömma all vardags (och jul)stress och ger dig några timmars riktig mys med dina vänner, familj eller kollegor.

Det handlar om att ha kul, äta utsökt mat och njuta tillsammans"

Vad kan du inte vara utan på en traditionell jullunch?

"För mig är en god sås och en utsökt kålsallad ett absolut måste! Men det viktigaste med en god jullunch är som sagt det trevliga sällskapet och en rolig fest. Maten är förmodligen sekundär, även om den inte är oviktig."

Så med rätt stämning skickar vi iväg dig till årets jullunch – och då kan du alltid ta med dig din egen utsökta veganska sallad.Pure Taste. Pure Joy.