Oemotståndlig. Intensiv. Orange Cacao. Vår eftertraktade RAWBITE-variant är helt enkelt så utsökt– och dess aromatiska smak passar perfekt till tårtrecept som detta, som vi har gjort i samarbete med den danske Bake off-vinnaren Emil Obel. Gå till köket och prova själv!
Ingredienser för totalt 8 stycken
Rawbite botten:
- 1 ekologisk apelsin
- 150 g mandel
- 50 g kokossocker (vanligt socker fungerar)
- 25 g kakao
- 1 nypa salt
Chokladmousse med apelsin:
- 600 g silken tofu
- 1 dl lönnsirap (ev annan sirap)
- skal från 1 ekologisk apelsin
- korn från 1/2 vaniljstång
- 1 matsked kakao
- 1 nypa salt
- 400 g mörk choklad, ca. 60 %
Garnering:
- 1/2 tsk gurkmeja
- 1 tesked vatten
- 1 dl kokosflingor
Utrustning:
- Matberedare
- Rektangulär bakform, ca. 24x16 cm
- Tårtfolie (eventuellt bakplåtspapper)
Handlingsplan:
Rawbite botten:
- Tvätta apelsinen noga och lägg den i en kastrull med mycket vatten. Koka apelsinen på medelvärme tills den är mjuk – det tar ca. 1 timme. Ta sedan upp den ur vattnet, låt den svalna något och ta bort eventuella kärnor.
- Värm ugnen till 175 °C (Varmluft ugn)
- Blanda under tiden mandeln till mjöl i en matberedare.
- Tillsätt de återstående ingredienserna, inklusive apelsinen, i matberedaren och mixa tills degen är enhetlig.
- Vänd ut degen på en bit bakplåtspapper på köksbordet, lägg ytterligare en bit bakplåtspapper över degen och kavla ut den mellan pappret tills den är ca. 26x18 cm och är ca. 1 cm tjock. Ta sedan bort den översta biten bakplåtspapper.
- Lyft upp pappret med degen på en bakplåt och grädda botten i ugnen i 20 minuter. Låt det sedan svalna.
- Lägg en kakform på 24x16 cm över botten och lägg plastfolie längs insidan av formen.
Chokladmousse med apelsin:
- Hacka chokladen fint och smält den över vattenbad eller med korta mellanrum i mikron. Låt det sedan svalna.
- Häll av vattnet från tofun och lägg den i en matberedare tillsammans med alla ingredienser, utom chokladen, och mixa tills massan fått en krämig konsistens.
- Tillsätt den smälta chokladen med den krämiga konsistensen, lite i taget medan mixern fortfarande är igång. Mixa tills moussen har en jämn krämig konsistens.
- Bred ut moussen över formens botten och fördela ytan jämnt. Kyl ner kakan tills moussen stelnat helt – minst en timme, men gärna över natten.
Garnering:
- Blanda ihop gurkmeja och vatten och blanda det tillsammans med kokosflingorna tills det är helt gult – använd ev. händerna.
- Fördela kokosflingorna över moussen i formen och tryck ner den lätt.
- Befria sedan kakan från formen och plastfolien, och skär den i rektangulära bitar på ca. 12x4 cm med stor kniv. Förvara kakorna i kylen fram till servering.
Förvara kakan svalt fram till servering. Smaklig måltid!
Originalreceptet skapades av Emil Obel: @emil.obel
Pure Taste. Pure Joy.