RAWBITE kanel

Kanel - magiskt söt och kryddig

Strödd på gröt, använd i bakning eller i glögg: om december hade en doft skulle det förmodligen vara den varma kryddiga kanelen. Låt oss ta en titt på tomtens favoritkrydda

Strödd på gröt, använd i bakning eller i glögg: om december hade en doft skulle det förmodligen vara den varma kryddiga kanelen. Låt oss ta en titt på tomtens favoritkrydda...

Kanelens speciella smak beskrivs ofta som varm, söt och lätt kryddig. I butiker säljs kanel vanligtvis som malt pulver, som hela kanelstänger eller som kanelblommor.

En eterisk olja kan extraheras från barken. Denna olja används ofta som ingrediens i likörer eller som komponent i parfymer. (1) 

En kort historia om kanel

Användningen av kanel går tillbaka till omkring 2000 f.Kr. då det var en enormt populär smak. Visste du att det fanns tillfällen då kanel var mer värd än guld? I Egypten och medeltida Europa användes kryddan för balsamering, i religiösa ritualer eller som smakämne. Kanel var en central produkt i kryddhandeln. (1) 

Hur växer kanel?

Den populära kryddan tillhör växtarten Cinnamomum. Kryddan får man från trädens bark, som kan bli upp till 15 meter hög. (1) 

Kryddan skördas genom att först skrapa trädets skott med ett blad och sedan gnugga med en mässingsstav för att lossa barken. Barken delas, skalas och torkas i cirka 4 eller 5 dagar. (1)

Söt och kryddig

Många väljer bara det första och bästa paketet med kanel i snabbköpet. Men det är värt att veta lite mer om, då det finns många olika varianter av denna krydda. Den mest kända är Ceylonkanel som du kan köpa överallt. Det latinska namnet är "Cinnamomum verum", vilket betyder "äkta kanel". Ceylonkanel passar särskilt bra till pocherad frukt, hemlagad sylt, te och kaffe. (2)

I specialaffärer kan du även hitta kanel från Sumatra (kassiakanel) eller Vietnam (Saigonkanel), som båda är starkare varianter.

Kanel behöver inte alltid vara söt. Har du någonsin använt kanel i en god maträtt? Det ger verkligen något gott till en maträtt med ris och en söt kryddig ton i en soppa eller med pumpa. (2)

Även om kanel kan vara en integrerad del av julen, bör du inte bara använda den som ett festligt mellanmål. Faktum är att du kan njuta av kanel året runt genom att helt enkelt sträcka dig efter en av våra läckra äppelkanelbarer.

 

Pure Taste. Pure Joy.

Källor:

(1) https://www.britannica.com/plant/cinnamon

(2) https://www.thespicehouse.com/blogs/news/different-types-cinnamon