Nå målet tillsammans: Fördelarna med en löparklubb vs. ensam på stigarna

Nå målet tillsammans: Fördelarna med en löparklubb vs. ensam på stigarna

Kämpar du för att hitta motivation till din löpning eller tycker du att löpningen är tråkig och monoton? Simone, grundare av @rookie.runners i Köpenhamn, förklarar varför man ska försöka hitta en löparklubb och vad som är så speciellt med att slita ut sina löparskor tillsammans med andra. Läs vidare och få tips för löpning och bra löpvägar i stan.
Lugn och utmaningar i naturen - jogging som hobby Läsning Nå målet tillsammans: Fördelarna med en löparklubb vs. ensam på stigarna 6 minuter Nästa RAWBITE Sallad

Du har äntligen lyft dig ur soffan och börjat springa, men du kämpar för att det är tråkigt och du inte kan fortsätta ensam? En löparklubb eller en löpargemenskap kan vara lösningen för dig. Simone, grundare av @rookie.runners, och hennes supermotiverande team sprang Royal Run i Köpenhamn tillsammans med RAWBITE. Här berättar hon vad som inspirerade henne att starta en löparklubb – och varför du borde gå med i en.

1. Du grundade löparklubben @rookie.runners i Köpenhamn – vad var dina tankar och motivation bakom?

  För några år sedan orkade jag inte springa. Jag tycker det är tråkigt och kände mig riktigt obekväm att försöka. Men i mitten av 20-talet nådde jag en svår period i mitt liv där jag upptäckte att löpning var det enda som gav mig sinnesro. Jag sprang ensam i några år tills jag åkte på en längre resa till Sydafrika. Här var jag väldigt ensam så jag gick med i en löparklubb vilket gjorde att jag blev helt kär i att springa med andra.

  När jag kom hem från Sydafrika bestämde jag mig för att skapa en gemenskap som kunde föra den vidare till andra, vilket jag själv hade haft stor glädje av.

   

  2. Vad är skillnaden mellan din löparklubb och andra?

  Jag tror att Rookie Runners är annorlunda eftersom vi fokuserar väldigt lite på prestation, distans och tempo. Det betyder mycket för mig att vi är en gemenskap där man känner att man kan dyka upp och få en kram de dagar då allt flyter på. Dessutom har jag en högtalare med mig varje gång vi springer. Jag tror att musiken för samman gruppen, och människorna vi springer förbi blir också medvetna om att vi kommer, och då ler de. Det ger vansinnigt mycket energi för resten av löpningen. Jag tror att många känner att de måste prestera mycket på jobbet, hemma och på träningen. Jag skulle vilja skapa en plats där samhörighet och inte prestation är i fokus.

   

  3. Vem kan gå med i din löpargemenskap?

   Det är väldigt viktigt för löpargruppen att man köper in sig i premissen att ingen är i mål förrän alla är i mål. Vi hjälper och stöttar varandra och den energin är ryggraden i vårt samhälle. När nya medlemmar skriver till mig ser jag till att de har sprungit lite själva så att de inte blir skadade. Även om vi springer långsamt kan det bli en stor påfrestning för kroppen om man aldrig sprungit förut, men det är min avsikt att Rookie Runners är en community där alla kan vara med. Det är väldigt olika vad mina löpare får ut av resan. Någon kan lätt springa långa sträckor ensam, men de trivs i sällskapet och andra behöver lite extra motivation för att komma igång. Det finns även några som t.ex. har haft hjärtesorg under löpningen med oss, så det kan också vara en plats för de som behöver bli av med mycket känslor, vilket löpning är riktigt bra för tycker jag.

    

   4. Vem tycker du borde gå med i en löparklubb?

    Jag tror att alla kan ha nytta av att gå med i en löparklubb. Själva loppet är ofta sekundärt. Det handlar mest om uppbackning och stöd som man kan ge och få av varandra.

     

    5. Varför ska man gå med i en löparklubb istället för att springa ensam?

    Det svåraste med en löprunda är ofta att ta beslutet att åka. När du springer med andra vet du att det finns andra som väntar på dig, vilket ger dig motivation och lust att komma ut genom dörren. När man springer ensam är det också lätt att ge upp, men springer man i grupp kommer det alltid finnas andra som tror att man klarar det. Det är bara en riktigt härlig känsla, att tro på dig när du själv tappar hoppet.

     

    6. Kan du ge några tips för att springa (säkert) i en stad?

    Det kan vara en utmaning att ha en löparklubb mitt i stan, samtidigt som vi springer mitt i vargtimmen, när folk är på väg hem från jobbet. Det är mycket trafik och folk på gatan. Jag ser alltid till att påminna mina löpare om att ha extra koll på trafiken. Jag spelar ofta trafikpolis och ser till att alla mina nybörjare korsar vägen säkert. Det är dock min erfarenhet att de flesta har vant sig vid att springa i kaos. Jag tycker också att det har sin charm, då många blir oerhört glada när vi kommer springande. Dessutom gör jag ofta en rutt som växlar mellan park och stad.

     

    7. Vilken är din favoritlöparväg i Köpenhamn?

    Jag älskar att springa på Nørrebro. My Rookies är ganska förtjusta i en rutt som går ner genom Nørrebro Parken, ner förbi sjöarna, genom en liten del av Nørrebrogade och härifrån genom Elme-, Gulbergs- och Mimersgade.

     

    8. Har du tips till nybörjare som vill springa mer?

    Det bästa tipset jag har för nybörjare är att sänka förväntningarna. Det är superviktigt att samla framgångarna. Bestäm dig för att springa mindre än du tror att du kan. Det ska inte kännas som ett jättestraff, och det slipper du om du sätter ribban lägre än du tänkt dig från början. Dessutom tycker jag att det är riktigt viktigt att ha på sig kläder som man mår bra i. Precis som man gör sig redo för att gå till jobbet eller festen och vill se bra ut så tror jag att detsamma gäller när man måste idrotta. Ta din löparutrustning på allvar!

     

    9. Varför älskar du att springa?

    Jag älskar att springa eftersom det återställer mig. Jag känner att jag fattar mycket bättre beslut i mitt liv när jag får springa. Det skapar balans i en vardag full av intryck och utmaningar. Dessutom gillar jag att ha kontroll över min kropp. Jag känner mig lite som en superhjälte när jag kan transportera mig från Nørrebro till Brøndby med min kropp. Jag känner mig stark.

     

    10. Hur återhämtar du dig efter löpningen?

    Det är superviktigt för mig att stretcha ordentligt efter ett lopp. Jag ser också till att dricka mycket vatten – både innan och efter jag springer.

    En löpargrupp kanske inte är rätt för alla. Det viktigaste är att du har roligt. Vår kollega, Vibeke, älskar att springa ensam. Läs här vad som motiverar henne!

    Pure Taste. Pure Joy.

     

    #runwithrawbite