Lyssna på din kropp – enkla förslag på mindful eating

Lyssna på din kropp – enkla förslag på mindful eating

I en stressig vardag är det ofta svårt att lyssna på sin kropp och känna igen signaler. Läs mer om vikten av mindful eating för din balans. Vi har enkla tips för din vardag.
Läsning Lyssna på din kropp – enkla förslag på mindful eating 3 minuter Nästa Varför kalorier inte är hela historien

Hungern stillas snabbt med en chokladkaka, ett nattpass vid den bärbara datorn trots nacksmärtor - hektiskt och stress är dagens ordning. Att lyssna på kroppen och tolka signaler är ofta inte prioriterat.

Men det är just vår kropp som har hand om vårt välmående och reglerar vårt humör genom hormoner. För en balanserad vardag bör du också vara medveten om din kost. Mycket viktigt är bränslet som förser oss med energi och näringsämnen – utan en balanserad kost kan varken sinnet eller kroppen fungera.

Färre distraktioner när du äter

Hur ofta tittar du på skärmen medan du biter i en smörgås? Hur ofta vandrar dina tankar till nästa möte eller funderar på din att göra-lista för de närmaste dagarna under lunchrasten? Undvik helt enkelt distraktionen från mobiltelefoner, TV-skärmar eller tidningar. Fokusera istället på maten du har bestämt dig för att äta under måltiden och på din kropps reaktioner på den. Detta hjälper dig att komma i samklang med din kropps signaler. Du kommer att vara i en bättre position att bedöma om du har fått nog att äta och kringgå de faser där ditt eget sug styr ditt ätbeteende.

Single Tasking medan du äter

Njut av varje tugga och var medveten om smaksensationerna. Var närvarande i nuet och öva enstaka uppgifter medan du äter. Känn de knapriga nötterna mellan den mjuka och krämiga RAWBITE-baren. Gör det till en trevlig upplevelse. Om du är borta från hemmet, hitta en lugn plats att äta, även för ett lätt mellanmål. Aktivera dina sinnen - syn och lukt bör också delta fullt ut i festen för en mer tillfredsställande matupplevelse.

Ta en stund efter att ha ätit

Efter din måltid, håll dig kvar i fem minuter till och håll dig med kroppen istället för att rusa tillbaka till grinden. Då kommer du att vara tillräckligt avslappnad för att möta de spännande utmaningarna i ditt liv igen.

Att lyssna på våra kroppar kan göra oss lyckligare eftersom vi har en chans att koppla av samtidigt som vi njuter av ett mellanmål eller en måltid. Detta minskar stressen i vår vardag. Dina matraster blir din me-time, när det handlar om dig och dina egna, personliga behov.

Pure Taste. Pure Joy.