RAWBITE Längskidåkning

Längdskidåkning: Den ultimata vinterträningen

Tanken att ta på sig de tunna skidorna och hoppa över den långa kön vid liften är inte dum alls - och det finns många goda skäl till det.
Vad innehåller våra RAWBITE-barer? Läsning Längdskidåkning: Den ultimata vinterträningen 5 minuter Nästa Hurra för växtbaserade proteiner!

Tanken att ta på sig de tunna skidorna och hoppa över den långa kön vid liften är inte dum alls - och det finns många goda skäl till det: att glida tyst i spåren, över krispig nysnö och genom otrolig natur ger en behaglig rogivande och nästan meditativ effekt. Det är den ena fördelen. Det andra är att det finns få andra sporter som tränar kroppen så grundligt och holistiskt som längdskidåkning. I stort sett alla muskler i din kropp används - och om du är ny inom sporten kan du efter en dag eller två uppleva träningsvärk på platser du inte visste att du hade muskler. Det är också den perfekta balans- och koordinationsövningen. Det råkar också vara mycket lättare för lederna än andra typer av skidåkning, vilket gör den idealisk för alla som vill komma i form utan att belasta ligament och senor för mycket.

Det kan låta som hårt arbete, men låt det inte avskräcka dig: när du glider genom det magnifika landskapet, ostörd av folkmassorna på backarna, kommer du sannolikt att bli så distraherad att du inte märker att du faktiskt dyrkar motion. Vi har sammanställt några tips för att säkerställa att du är perfekt förberedd för ditt första möte med längdskidåkning...kom ihåg att bra förberedelser är guld värda! 

Grundläggande utrustning

Om du precis har börjat är det vettigt att hyra utrustningen – det vill säga skidor, skor och stavar – så att du kan se om sporten är något för dig utan att investera så mycket ekonomiskt. Du behöver inga extra kläder utöver dina vanliga vinterlöparkläder. Att klä sig för varmt för längdskidåkning är ett vanligt misstag. Kom ihåg att denna sport är väldigt lik löpning när det gäller intensitet. Även i kalla temperaturer kommer du att upptäcka att du svettas, vilket gör att funktionella kläder gjorda av syntetfibrer och ull, som är både varma och svettransporterande, är avgörande. Ännu bättre om du har flera lager, för då kan du slänga ett lager på om du blir för varm. Vi rekommenderar vindjacka, soft-shell och/eller fleece - och bär en ryggsäck som inte begränsar dina rörelser. Kom dessutom ihåg ett par handskar, en halsduk och mössa eller pannband. Du bör också ha glasögon eller solglasögon på soliga dagar.

Spänn på de långa skidorna:

Nybörjare bör börja med en längdskida som inte behöver vaxas. Helst ska du välja en skida som har en drag- eller greppyta (även kallad no-wax skida), eftersom dessa delar av skidan hjälper dig att ta dig uppför backar och förhindrar att du glider bakåt när du går uppför utför. Mer erfarna skidåkare föredrar vaxade skidor för ett smidigt, friktionsfritt glid. Men kom ihåg att även vaxfria skidor har en glidyta som kräver regelbunden vaxning. Skidans längd beror på din längd och vikt. En bra tumregel är att skidorna ska vara mellan 10 och 20 centimeter längre än dig. Bindningar och skor är viktigt! De varierar beroende på märke och är inte kompatibla, så se till att båda är av samma märke. För att få rätt stavhöjd för klassisk längdskidåkning, sätt dina stavar i snön: de ska nå upp till armhålorna.




Hitta din teknik:

Nybörjare brukar börja med skridskotekniken som tack vare dagens Nordic Cruiser-skidor inte är några problem då de är lättare att kontrollera och bredare. Men det är också det mer ansträngande sättet att ta sig dit. Den klassiska tekniken är mer besläktad med hur vi normalt går, flyttar ditt högra ben och vänster arm framåt ett steg och vice versa för nästa. Tekniken som används under skridskoåkning är mer som inline- eller skridskoåkning, där du trycker av från insidan av skidan och omedelbart flyttar din vikt till den nya glidskidan. Detta ger det typiska fiskbensmönstret i snön.

Var är det bästa stället?

Det bästa med längdskidåkning är att du inte behöver åka särskilt långt. Du behöver inte åka till Alperna.

I Tyskland, t.ex. St. Andreasberg (Harzen), Feldberg (Schwarzwald), i Oberammergau (Ammertal) eller i Karwendel finns perfekt preparerade spår.

Österrike och Schweiz är späckade med fantastiska möjligheter för längdskidåkning

Norge och Sverige är också bra ställen att åka till. Lillehammerfjell i Norge är en av de bästa hotspots för längdskidåkning och det kommer nästan alltid ny snö; i Sverige hålls Vasaloppet runt Sälen; det är det största längdskidåkningsevenemanget i världen. Låter inte ljudet av att glida genom Sveriges magiska skogar på upplysta stigar på natten lockande?

Låt oss sammanfatta:

Längdskidåkning är en superintensiv träningsform som garanterat får dig att svettas; det är helt utmattande. Se till att du bär lämplig utrustning. Dina kläder måste ge dig tillräckligt med utrymme att röra dig i, de måste andas och skydda dig från den kalla vinden. Uthållighetsträning med låg effekt, t.ex. löpning, rask promenad, powerwalk, simning eller cykling, plus några stretchövningar, är ett bra sätt att förbereda sig för längdskidåkning. Och vårt personliga tips: Ha alltid en RAWBITE-bar eller mer i ryggsäcken. Det är generellt viktigt att ha lite energi med sig när man är ute på banorna, då man ofta är borta i många timmar.

Vi önskar dig bra skidåkning!

P.s. Kom ihåg att delta i vår vinterpresent, där du kan vinna massor av fin skidutrustning, som du kan använda till både alpint och längdskidåkning.

 

Pure Taste. Pure Joy.