Cashew - fake-nötterna som vi alla älskar!

Cashew - fake-nötterna som vi alla älskar!

Cashewnöten har en avgörande roll i våra läckra frukt- och nötbars – och som med alla våra andra ingredienser är det värt att uppmärksamma cashewnöten, som egentligen inte alls är en nöt! Läs mer om hur cashewnöten fick sitt namn och en rad andra spännande fakta.

Cashewnötter har en unik smak som är söt och krämig, vilket gör den till en mångsidig ingrediens. För att cashewnötterna ska förbli färska måste de förvaras i en torr och lufttät behållare – och även förvaras kallt.

Sakens kärna

Cashewträdet är en medlem av växtfamiljen sumac. När trädet mognar får det svullna stjälkar som ser ut som äpplen eller päron. Låt inte fruktnamnen, äpple och päron, förvirra dig! Trädets verkliga frukt är det lilla, njurformade bihanget som växer under cashewäpplet. Det innehåller den smakrika, kommaformade kärnan som vi alla känner som en cashewnöt.

Cashewäpplet skördas för hand och som nästa steg i processen tas fröna bort och torkas i solen. När de är torkade, tas membranet bort tillsammans med den inre kärnan.

Strängt taget är dessa kärnor inte riktiga nötter, utan de är botaniskt klassificerade som en stenfrukt (2).


Men hur är det med namnet?

Cashewnöten har fått sitt namn från sin form, som liknar en njure.

Ordet cashew är en hybrid från portugisiska och Tupi-språket. På dessa språk kallas nöten "acaju", vilket betyder njure. Cashewträdet kallas ofta för ett acajuträd – njurträdet. (3,4)

 

Vad finns i dem?

Cashewnötter är bokstavligen fyllda med allt möjligt gott. Det är därför cashewnötter – utan tvekan – förtjänar att vara en del av din kost i framtiden, om de inte redan är det! Cashewnötter innehåller 260 mg magnesium och 490 mg fosfor per 100 g. De innehåller även 15 g protein per 100 g.

Cashewnötter i köket

I det syd- och sydostasiatiska köket används cashewnötter som ingrediens i recept, medan de i väst används mer som ett mellanmålsalternativ (2).

Men oavsett om du njuter av dem som smör, en ingrediens i veganska ostalternativ eller i en frukt- och nötbar, är cashewnötter en fantastisk tillgång i köket – och i våra barer.

Dyk in i vår krämiga och söta värld av cashewnötter och unna dig en av våra RAWBITE Cashew bars.

 

Pure Taste. Pure Joy.


(1) https://food.ndtv.com/food-drinks/heres-how-you-can-store-nuts-for-long-term-use-1849717

(2) https://www.britannica.com/plant/cashew

(3) https://www.spektrum.de/lexikon/biologie/acajou/339

(4) http://indiancashews.in/cashews

(5) https://frida.fooddata.dk/food/815?lang=en