Påsk utan ägg? En ägg-ta bra idé!

Påsk utan ägg? En ägg-ta bra idé!

Påsk helt utan ägg och choklad? Absolut! Vi har din rygg med våra läckra veganska alternativ.
Vi älskar mandel! Läsning Påsk utan ägg? En ägg-ta bra idé! 3 minuter Nästa Hemgjorda RAWBITE Proteinglass

En plats för DIY

Handmålade ägg är en av påskens måsten. Men du behöver inte använda hönsägg – salt deg gör susen också! Dessa ägg är lika vackra och de är mycket mer hållbara. Gör så här: blanda 1,5 koppar mjöl med 1 kopp salt och ½ kopp majsstärkelse. Tillsätt 1-3 msk matolja och 1 dl vatten och blanda med en degkrok. Använd sedan händerna för att bilda en stor, jämn degklump; forma små bitar av denna deg till ägg. Låt torka i 1-2 dagar. Är äggen fortfarande för mjuka? Grädda dem i ugnen på 150 grader Celsius i 1-2 timmar. Måla slutligen äggen med akrylfärg; du kan lägga till ett täckskikt av klarlack för större hållbarhet. DIY extra tips: du kan också använda degen för att göra hängen och figurer.

Sötsak

Om du inte kan föreställa dig påskbrunch utan ett traditionellt flätat påskbröd varför inte göra vår veganska variant i år? Vi testade den och kan glatt rapportera att den är lika god, om inte godare än den traditionella varianten med mjölk och ägg. För att göra en limpa behöver du: 500 g mjöl, 50 g kokossocker, 75 g veganskt margarin (smält, men inte varmt), 250 ml havre- eller mandelmjölk (rumstempererad), rivet skal av en ekologisk citron, 1 påse torkad jäst, 1 nypa salt. Topping: hackad mandel. Blanda ingredienserna till en deg. Knåda för hand i drygt 5 minuter och låt sedan degen övertäckt i en bunke vila på en varm plats i ca 1-2 timmar. Knåda sedan ordentligt igen. Dela i tre eller fyra delar, forma trådar och fläta dem till en limpa. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla med ljummen icke-mejerimjölk och strö över hackad eller flingad mandel. Värm ugnen till 180 grader (fläkt) (200 grader i vanlig ugn) och grädda på mitten av hyllan i ca 30 minuter. Om din limpa blir för mörk, täck med aluminiumfolie. Smaklig måltid!

Sa någon hare?

Chokladpåskägg är läckra, men det är allmänt känt att de inte gör din figur någon tjänst. Misströsta inte, vi har kommit på ett smart alternativ: energibollar, officiellt kallade energiägg till påsk, gjorda med dadlar och cashewnötter. Inslagna i färgat papper, vackra servetter eller bivaxpapper är de idealiska för en påskäggsjakt utomhus. Tack vare de goda och hälsosamma ingredienserna är mottot för påsk i år "full kraft framåt"! Till tio energibollar eller ägg behöver du 300 g vardera cashewnötter och dadlar. Pulsera i en matberedare tills du har en slät massa. Om du vill färga dina ägg, tillsätt lite hibiskuspulver (för rött) eller kakao (tillsätter en chokladsmak). Blanda igen kort och rulla små bitar mellan handflatorna för att göra äggen. Rulla i matchapulver, kokosflingor, rostad hasselnöt eller hackad mandel för att dekorera.


Smakar som ägg

Om du älskar smaken av ägg och kämpar för att ge upp den – särskilt till påsk – så har vi ett tips speciellt för dig. Indiskt salt, kallat Kala Namak (tillgängligt online, i stormarknader eller indiska livsmedel) luktar och smakar precis som ägg. Prova på en brödskiva med avokado och blunda. Vi garanterar att du inte kommer att kunna skilja det från en äggmacka! Mums!

Glad påsk från RAWBITE!

Pure Taste. Pure Joy.