RAWBITE tote bag

Att vidta åtgärder mot matsvinn genom att konsumera mat medvetet

Matsvinn är ett globalt problem. Över hela världen slängs mat samtidigt som många människor inte ens har råd med en måltid. Läs vidare för att ta reda på vad som orsakar matsvinn och vad du kan göra för att hjälpa miljön, förbruka mindre resurser och till och med spara lite pengar.
Nya hälsosammare vanor: Nytt år - ny och förbättrad version av dig själv Läsning Att vidta åtgärder mot matsvinn genom att konsumera mat medvetet 6 minuter Nästa SMASKIGA VEGAN BROWNIES MED RAWBITE

Matavfall och matsvinn sker längs hela försörjningskedjan, från gårdar till bearbetningsanläggningar och i stormarknader, restauranger och privata hushåll – där majoriteten av matsvinnet sker.

Visste du att enligt en rapport från 2016 slängs cirka 88 miljoner ton mat i hela Europeiska Unionen varje år? En FN-rapport uppger att 2019 slängdes mer än 930 miljoner ton mat globalt (1). För att uppmärksamma den allvarliga påverkan som detta avfall har, utsåg FN den 29 september till den internationella dagen för medvetenhet om matsvinn och matavfall (2).

I Tyskland är den nationella protestdagen mot matsvinn den 2 maj, ett datum som valts av Världsnaturfonden (WWF) eftersom all mat som producerats fram till just denna dag hamnar i papperskorgen (3).

Som du kan se finns det en global medvetenhet om denna fråga – så vad orsakar matsvinn?

Orsaker till matsvinn

Livsmedelsproducenter och återförsäljare måste följa andra uppsättningar av standarder och krav än vad du gör hemma. I de flesta fall, även om det kanske inte är deras avsikt att kassera mat, händer det alldeles för ofta.

Det finns många anledningar till detta, inklusive:

  • Brist på utbildning om effekterna av matsvinn
  • Felaktig uppfattning om bäst före och sista användningsdatum
  • Prioritering
  • Överskattade kvantiteter vid inköp
  • Brist på tidshantering
  • Förpackningsstorlekar, standardiserad portioner på restauranger
  • Estetiska skäl (t.ex. krokig frukt och grönsaker)
  • Produktionsfel
  • Skada på produkten/förpackningen
  • Lagerhanteringsproblem för producenter och återförsäljare
  • Överproduktion och/eller för liten efterfrågan
  • Vad kan du göra för att förhindra matsvinn?

10 tips för att stoppa matsvinnet

Precis som vid de flesta andra stora förändringar, är nyckeln här att ta många små steg för att nå ditt mål. Dessa är ofta små justeringar av vardagliga vanor – men de kan ha en stor inverkan på miljön, skydda resurser och till och med spara pengar.

  • Förstå datummärkningen!

Så länge du håller dig till förvaringsrekommendationerna finns det inget som hindrar dig från att konsumera mat efter bäst före-datumet. Så innan du slänger allt på grund av datumet på förpackningen, ta då en närmare titt och kontrollera om förpackningen är oskadad och om maten ser ut, smakar och luktar som den borde. Mycket ofta är mat fortfarande bra att konsumera, även efter att bäst före-datumet har passerat.

Visste du att sista förbrukningsdag och bäst före-datum inte är samma? "Använd senast" anger det sista datum då just den maten är säker att äta - den ska inte konsumeras efter, även om den ser ut och luktar gott. Produkter med "Bäst före"-datum kan fortfarande konsumeras efter datumet på förpackningen. (4).

  • Lagring!

Oavsett om det är mörkt, lufttätt eller kylt – se till att du förvarar din mat ordentligt för att hålla den fräsch så länge som möjligt.

På RAWBITE gör vi allt vi kan för att bekämpa matsvinn: våra barer och högkvalitativa ingredienser är skyddade mot yttre påverkan och har en garanterad hållbarhet på 365 dagar.

  • Ordning!

Gå igenom dina köksskåp och rotera dina ingredienser efter bäst-före-datum. På så sätt kan du vara säker på att du använder de äldsta ingredienserna först och att ingenting glöms bort i de bortre hörnen.

  • Smart planering!

Det lönar sig att göra en plan både innan och efter att du ska shoppa. Genom att fokusera på utvalda recept och beväpna dig med en inköpslista kan du undvika att köpa mer än du behöver. Innan du beger dig till mataffären, ta en titt på vad som finns i dina köksskåp och gör en anteckning om vad du redan har. Men det kanske viktigaste tipset är att aldrig gå och handla när du är hungrig!

På RAWBITE köper vi också in efter smart planering: vi planerar noggrant vilka ingredienser vi behöver för att göra de beräknade kvantiteterna. Vi gör allt vi kan för att undvika att producera mer än vi kan sälja.

  • Laga mat med rester!

Fler matlådor i kylen än färska råvaror? Inga problem! Innan du slänger god mat, varför inte kombinera rester och rester för att göra en god ny måltid? Stek gårdagens potatis, lägg till lite grönsaker i riset eller sätt ihop en nyttig skål med alla möjliga goda bitar. Övermogna bananer är perfekta att baka, andra övermogna frukter kan stuvas för läcker kompott. Torrt bröd kan användas för att få ihop några krispiga krutonger eller hemgjorda brödchips. Låt din kreativitet flöda och lägg till lite variation till dina måltider genom att förvandla dina rester till smaskiga måltider.

  • Frysa in det!

Det finns en enkel lösning om du inte kan använda alla ingredienser eller har gjort för mycket mat: lägg eventuella rester i frysen och använd dem vid ett senare tillfälle. Tips: visa miljön lite extra kärlek genom att använda förvaringslådor istället för plastpåsar.

  • Överbliven mat!

Känner du dig mätt men har du fortfarande mycket kvar på tallriken? Be personalen packa ihop resten av din måltid så att du kan ta hem den. På så sätt får du njuta av en välsmakande måltid nästa dag; om det inte räcker kan du alltid fylla på med några andra ingredienser.

  • Appar!

I vår tid med smartphones och onlinetjänster finns det många dedikerade appar som kan hjälpa dig att göra en insats för att motverka matsvinn. Apparna kopplar dig till restauranger, stormarknader, bagerier etc. där du kan köpa mat eller måltider till ett rabatterat pris innan de stänger för dagen. Det är en win-win-situation: du sparar pengar och ingenting hamnar i soporna.

  • Annorlunda – och lika gott!

Mycket mat hamnar i soptunnan eftersom form eller färg inte uppfyller normerna. Många gårdsbutiker låter dig beställa en låda med missformad frukt och grönsaker. Kan du smaka skillnaden mellan en krokig morot och en rak? Det kan vi inte heller!

  • Dela med dig!

Skicka vidare oönskad mat och överskottsproduktion i din lokala matdelningsgemenskap. Håll ögonen öppna för offentliga kylskåp och hyllor, eller anmäl dig som frivillig att dela ut mat.

Att vidta åtgärder genom att konsumera medvetet

Medveten konsumtion är inte bara relevant i förhållande till mat.

I din vardag kan du agera mer medvetet med små förändringar:

Ta till exempel cykeln korta sträckor istället för att köra med bilen, ta reda på om ditt favoritkafé kanske också fyller på dina egna medhavda kaffekoppar och sluta använda to-go-koppar, eller ta med en väska för shopping för att slippa använda en plastpåse. Med vår RAWBITE tygväska gjord av ekologisk bomull minskar du inte bara din plastförbrukning, du ser också bra ut!

Pure Taste. Pure Joy.


1) https://ec.europa.eu/food/safety/food-waste_en

2) https://ec.europa.eu/food/safety/food-waste/international-day-awareness-food-loss-and-waste_de

3) https://www.wwf.de/2020/april/lebensmittel-retten-lebensraum-bewahren

4) https://ec.europa.eu/food/system/files/2020-06/fw_eu-actions_date-marking_infographic_en.pdf