Yoga är för alla!

Yoga är för alla!

Även om yoga utvecklades för män för flera tusen år sedan, är den indiska läran stadigt i händerna på kvinnor idag. Vi tycker detta måste ändras - Yoga är för alla! Yogaövningar gör inte bara män mer balanserade, de gör också deras kroppar mer flexibla, definierade och starkare.

Även om yoga utvecklades för män för flera tusen år sedan, är den indiska läran stadigt i händerna på kvinnor idag. Vi tycker detta måste ändras - Yoga är för alla! Yogaövningar gör inte bara män mer balanserade, de gör också deras kroppar mer flexibla, definierade och starkare.

Yoga är fortfarande en trend i stark utveckling! Miljontals människor runt om i världen utövar denna indiska läran - de flesta av dem är kvinnor. Men varför det? Förklaringen ska nog hittas kring att vår kära män kan vara lite skeptiska. När samtalet rör sig in på rökelse, chakran och inre frid, kan dessa teman utgöra ett effektivt avskräckande medel. Väldigt många män dras till fotboll, bandy eller hockey – alla sporter, som handlar om att spela i grupp, och där det finns vinnare och förlorare. Yoga är ju lite annorlunda på det viset, att det är en träningsform som sätter fokus på individens fysisk och även mentala styrka. 

Som ett exempel på hur Yoga integreras i modern idrott, ka vi nämna spelarna i det tyska fotbollslandslaget! Under ledning av Patrick Broome, som har tre yogastudior i München, har laget fått in Yoga som en del av deras träningsbild. Den passionerade yogin har ett bud på, varför många män har reservationer mot yoga – men han vet också hur man får upp dem på yogamattan och varför just män har nytta av det.

 

Patrick, varför tas manlig yoga fortfarande inte på allvar av många män?

För att vi män gillar att göra det vi är bra på. Det här är vår svaga punkt: Istället för att jobba på underskott, finslipar vi hellre våra talanger och klappar oss själva självbelåtet på axeln. Vi gillar inte att hantera oss själva och våra känslor – men det händer med yoga. Dessutom är vi ovilliga att göra saker där kvinnor tenderar att vara bättre än män, och de flesta män tycker fortfarande att yoga är något för kvinnor och mjukisar, och tråkigt ändå.

Men de är på fel spår, eller hur?

Definitivt! För yoga kan vara jävligt utmattande och är allt annat än tråkigt. När en man väl övervinner sina fördomar, då inser han också snabbt att du kan träna dina muskler nästan slentrianmässigt och samtidigt också slappna av härligt i slutet av ett yogapass. Yoga fungerar särskilt bra som ett komplement till andra sportaktiviteter som män brukar följa. Regelbunden yogaträning hjälper män att minska risken för skador, att förbättra sina atletiska och mentala förmågor och mansspecifika problem inom sport.Vilka problem besvärar vanligtvis män?

Många män har förkortade muskler på baksidan av benet, dålig jordning eller stabilitet och en överbelastad rygg. Specifika yogaövningar kan motverka denna utveckling och återställa den naturliga balansen. Spänningar och hårdhet i musklerna bryts ner och flexibiliteten ökar. Detta ökar den totala fysiska prestationen och följaktligen resultaten inom respektive sport.

Är flexibilitet en förutsättning om du vill börja yoga?

Inte alls! Yoga främjar flexibilitet, men ingen behöver ta det med sig. Många av yogaasanas (=yogaövningar) kräver stor fysisk styrka. På grund av detta är många övningar ofta lättare för män än för kvinnor. Men vad jag alltid observerar på mina kurser, är att män ofta ofta är för ambitiösa och sätter sig själva under press att prestera. Istället för att gå en kurs som passar deras kompetens går de in i en avancerad klass - och misslyckas med övningarna. Inom yoga är varje form av tävlingstänkande ett hinder. Det spelar ingen roll att vara bäst, först eller snabbast. Yogamattan är en av få platser i vår vardag där vi inte har något att bevisa för oss själva och andra.

Yoga är bra inte bara för kroppen utan för sinnet med...

Det är rätt. Yoga lär oss att bibehålla ett handlingsorienterat tänkande även vid misslyckanden, och är också ett utlopp för att lindra spänningar i kroppen. De som utövar yoga på allvar konfronteras också med sina egna baksidor och lär sig acceptera dem – först då kan vi bli en hel individ.Vilka råd har du för män som vill börja yoga?

Ta en mysig tröja och byxor med tillräckligt med utrymme att röra sig och i, gå till yogastudion runt hörnet. Att utöva yoga enbart hemifrån är ingen bra idé – åtminstone i början. Även i till synes enkla positioner kan du göra mycket fel och skada dig själv smärtsamt. De flesta yogaskolor erbjuder provlektioner eller till och med nybörjarkurser som gynnas av sjukförsäkringsbolag - ett perfekt sätt att bekanta sig med yoga. I början skulle jag inte köpa en yogamatta, eftersom de bra mattorna tenderar att vara ganska dyra. I nästan alla studior kan man låna en matta, det räcker till en början.

När du väl har tränat i en studio har vi samlat några enkla övningar som du kan göra hemma (länk).

Pure Taste. Pure Joy